Mesajul şefilor de state UE pentru europarlamentare: "Viitorul e pe buletinul de vot"

alegeri europarlamentare
iStock

21 de şefi de state din Uniunea Europeană au semnat pe 9 mai, Ziua Europei, un apel pentru cetăţenii UE. 

 

Un număr de 21 de şefi de stat din Uniunea Europeană au semnat, cu ocazia Zilei Europei, un apel pentru Europa înaintea alegerilor europarlamentare, informează Administraţia Prezidenţială.

"Alegerile din 2019 au o importanţă deosebită: dumneavoastră, cetăţenii europeni, sunteţi cei care decideţi calea pe care Uniunea Europeană o va urma. De aceea, noi, şefii de stat din Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi Finlanda, îi chemăm pe toţi cetăţenii europeni cu drept de vot să participe la alegerile pentru Parlamentul European la sfârşitul lunii mai 2019. (...) Vrem o Europă puternică şi integrată. Avem nevoie, aşadar, de o Uniune Europeană puternică, o Uniune care are instituţii comune, o Uniune care îşi revizuieşte constant activitatea cu un ochi critic şi care este capabilă să se reformeze, o Uniune a cărui fundament sunt cetăţenii săi şi statele sale membre. Această Europă are nevoie de o dezbatere politică dinamică cu privire la cea mai bună cale spre viitor, având la bază Declaraţia de la Roma din 25 martie 2017. Europa este capabilă să gestioneze o gamă largă de opinii şi idei. Dar, cu siguranţă, nu trebuie să ne întoarcem la o Europă în care ţările nu mai sunt parteneri egali, ci adversari. Europa noastră unită are nevoie de un vot puternic al popoarelor. De aceea vă invităm să vă exercitaţi dreptul de vot. Viitorul nostru comun european se află pe buletinul de vot", se arată în documentul semnat de cei 21 de şefi de stat din UE.

Aceştia subliniază că pacea şi libertatea, prosperitatea şi bunăstarea nu trebuie considerate ca fiind garantate.

Citește și
Theresa May, în conflict cu parlamentarii
Marea Britanie va participa la europarlamentarele de la finalul lunii mai
Șefa închisorii a demisionat pentru a se căsători cu cel mai mare mafiot din Israel, care s-a ascuns de autorități și în România: „Femeile sunt atrase de el ca un magnet”

"Este necesar să ne implicăm cu toţii în mod activ în promovarea ideii măreţe a unei Europe paşnice şi integrate", se arată în apel.

Cei 21 de şefi de stat precizează că membrii aleşi ai Parlamentului European, împreună cu Consiliul Uniunii Europene, decid ce reguli ar trebui să se aplice în Europa şi cum ar trebui să fie cheltuit bugetul Europei.

 

Apel pentru cetăţenii europeni, înainte de europarlamentare

 

"Pentru mulţi cetăţeni din Europa, în special din tânara generaţie, cetăţenia europeană a devenit a doua lor natură. Nu este o contradicţie pentru ei să-şi iubească satul, oraşul, regiunea sau naţiunea şi să fie devotaţi proiectului european. Europa noastră este capabilă să facă faţă provocărilor împreună. În aceste luni, mai mult decât oricând în trecut, Uniunea Europeana se confruntă cu provocări profunde. Pentru prima dată de la începutul integrării europene, oamenii vorbesc despre reversul uneia sau mai multor etape de integrare, precum libertatea de mişcare sau desfiinţarea instituţiilor comune. Pentru prima dată, un stat membru intenţionează să părăsească Uniunea. În acelaşi timp, alţii cer mai multă integrare în Uniunea Europeană sau în Zona Euro, sau o Europă cu mai multe viteze. Viziunile asupra acestor chestiuni diferă în rândul cetăţenilor şi al guvernelor statelor membre, precum şi între noi, şefii de stat. Cu toate acestea, cu toţii suntem de acord că integrarea europeană şi unitatea sunt esenţiale şi că dorim ca Europa să continue ca o Uniune", se arată în document.

Potrivit sursei citate, numai o comunitate puternică va fi capabilă să facă faţă provocărilor globale curente.

"Efectele schimbărilor climatice, terorismul, globalizarea economică şi migraţia nu se opresc la graniţele naţionale. Doar lucrând împreună ca parteneri egali la nivel instituţional vom reuşi să facem faţă cu succes acestor provocări şi să continuăm pe drumul spre coeziunea economică şi socială şi spre dezvoltare", se mai afirmă în apelul celor 21 de şefi de stat şi de guvern.

 

Ce şefi de state au semnat declaraţia de Ziua Europei

 

Documentul este semnat de preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, preşedintele Cehiei, Milos Zeman, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, preşedintele Irlandei, Michael D. Higgins, preşedintele Republicii Elene, Prokopios Pavlopoulos, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, preşedintele Letoniei, Raimonds Vejonis, preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, preşedintele Ungariei, Janos Áder, preşedintele Maltei, George Vella, preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Sloveniei, Borut Pahor, preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Acuzații grave înainte de Spania - Anglia: "Au trișat! Finala este deja decisă?"
Acuzații grave înainte de Spania - Anglia: "Au trișat! Finala este deja decisă?"
Citește și...
Iohannis: ”Mesaj extrem de important. Votul românilor contează!”
Iohannis: ”Mesaj extrem de important. Votul românilor contează!”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că votul românilor la alegerile europarlamentare şi la referendumul din 26 mai este foarte important.

Marea Britanie va participa la europarlamentarele de la finalul lunii mai
Marea Britanie va participa la europarlamentarele de la finalul lunii mai

Marea Britanie va participa la alegerile europarlamentare de la finalul acestei luni.

E.U. YES LA VOT. Cifre record pentru videoclipul de promovare a participării la vot. VIDEO
E.U. YES LA VOT. Cifre record pentru videoclipul de promovare a participării la vot. VIDEO

Cu mai mult de 75 de milioane de vizualizări într-o săptămână, videoclipul „Alege-ți viitorul”, parte a campaniei PE bazate pe sentimentul solidarității, a avut un impact deosebit.

Recomandări
Marcel Ciolacu „exclude” creșterea TVA, după ce Iohannis a cerut măsuri pentru creșterea colectării
Marcel Ciolacu „exclude” creșterea TVA, după ce Iohannis a cerut măsuri pentru creșterea colectării

Mărirea TVA este „exclusă” a declarat premierul Marcel Ciolacu, după apelul președintelui Iohannis pentru măsuri de creștere a colectării după alegeri.

Iris a terminat liceul cu 10 pe linie, dar la BAC a făcut două contestații. Nota primită la reevaluare: „A fost curajoasă”
Iris a terminat liceul cu 10 pe linie, dar la BAC a făcut două contestații. Nota primită la reevaluare: „A fost curajoasă”

Iris Maria Zsigmond a absolvit Colegiul Național Liviu Rebreanu din Bistrița cu 10 pe linie, dar după primele rezultate de la BAC 2024, a avut media 9,93.

Cupolă de foc peste România. Mai mult de trei sferturi din țară se va afla sub Cod Roșu de caniculă în weekend
Cupolă de foc peste România. Mai mult de trei sferturi din țară se va afla sub Cod Roșu de caniculă în weekend

Peste trei sferturi dintre judeţele ţării se vor afla sub Cod Roşu de caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat în acest weekend. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, temperaturile vor urca la 41 de grade Celsius.