Sorin Paslaru: Nu fugiti de credite!


Ultimul update: Miercuri 24 Octombrie 2012 19:22
Data publicarii: Vineri 16 Ianuarie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Este un sfat care li se potriveste atat bancherilor, cat si oamenilor de rand. Redactorul sef al Ziarului Financiar a disecat la videochat creditele, cursul valutar si starea economiei romanesti.


Banca Nationala a Romaniei a hotarat relaxarea normelor de acordare a imprumuturilor pentru locuinte. Daca pana acum gradul de indatorare era in medie de aproximativ 50%, acum el va creste pana la 65%. 

Despre efectele acestei masuri asupra romanilor de rand si despre problemele stringente ale economiei romanesti ne-a vorbit la videochat Sorin Paslaru, redactor-sef la Ziarul Financiar.

BNR a tinut cu dintii de noul regulament, pe care l-a retras, dar care a dus la criza pe piata imobiliara. Acum oamenii nu mai au curaj sa acceseze credite, iar bancile sufla si ele in iaurt. Bancile dau mai usor credite, dar salariile sunt in lei, iar creditele si implicit dobanda sunt in euro. 

Pe de alta parte si preturile apartamentelor au scazut. Cele din Bucuresti s-au ieftinit anul trecut intre 20 si 30%. Daca privesti achizitia ca pe un business, atunci altele sunt datele problemei. 

Liberalizarea pietei bancare si unificarea ei in spatiul european au ramas la nivel de deziderat. Daca lucrezi in strainatate si vrei sa iei un credit in Romania, exista banci care ofera astfel de produse. Invers este foarte complicat. Ajuta foarte mult rezidenta in tara de unde vrei sa contractezi creditul. Daca ai rezidenta in Romania, cel mai probabil banca te va trimite la sucursala din Romania. 

Oamenii vor continua sa manance si sa bea, dar se vor gandi de doua ori inainte sa-si cumpere casa si masina.
Criza afecteaza in primul rand industria imobiliara si auto, adica bunurile dispensabile, plus cele adiacente: sectorul materialelor de constructii, al mobilei, apoi al produselor electrocansice si IT&C, ultimele pe lista fiind bunurile de larg consum, fast food si retail (comert cu amanuntul). O posibila solutie la criza auto: micsorarea preturilor si reducerea costurilor. 

Putea fi prevenita criza? Noi suntem loviti de ce se intampla la nivel international, suntem prinsi in niste turbulente ce nu aveau cum sa ne evite. 

Salariile nu vor mai creste atat de mult ca pana acum, in timp ce somajul a crescut de la 4,1 la 4,4%, in conditiile in care 3% este somajul natural, in sensul ca in principiu sta acasa cine vrea sa stea acasa. "Speram doar sa nu creasca cu 0,3% in fiecare luna", spune Sorin Paslaru. Deja multe companii care anuntasera ca vor face disponibilizari nu vor mai recurge la aceasta actiune, pentru ca au comenzi. 

Credem ca romanii nu s-au speriat de criza financiara? Statisticile arata ca in noiembrie vanzarile in comertul cu amanuntul au crescut cu numai 2%, in conditiile in care cresterea nu era mai mica de 10%. Romanii au devenit, dupa cate se pare, mai cumpatati.

Este de preferat dobanda fixa in detrimentul celei variabile, ca sa nu ne trezim cu surprize, insa putine banci ofera dobanzi fixe - iti asumi un risc, dar ulterior poti fi sigur ca nu vei avea o majorare mare a ratei. In ceea ce priveste DAE, clientii se uita la rata si cu cat dau mai mult, e bine sa te uiti si sa compari. 

Oamenii trebuie sa isi rezolve problemele. Asta nu inseamna ca la un salariu de 1.000 de euro sa ai rate de 700 de euro, ci pe masura posibilitatilor.
Sunt oameni care au nevoie de credite si trebuie sa-si foloseasca banii exact pentru ce au nevoie, cu orice risc. "Nu trebuie sa ne lasam coplesiti de aceasta avalansa de stiri. (...) Inainte ne speriam ca se majoreaza preturile, acum ne speriem ca scad. Noi trebuie sa ne vedem de viata noastra si cu ceea ce avem sa facem ceea ce e necesar. Dar nu trebuie sa ne intindem mai mult decat este plapuma. Rata nu trebuie sa ajunga la 70-80% din venit, altfel am putea avea probleme mari cu restituirea creditului", avertizeaza Sorin Paslaru. 

Testul de stres, chiar daca a fost eliminat ca element obligatoriu in acordarea unui credit, nu este o idee rea, iar el ar trebui facut in continuare, doar ca element orientativ. Cu alte cuvinte, trebuie sa luam un curs valutar maxim pe care credem ca il putem suporta in cazul ratelor la un credit contractat.

Sa pariem pe leu sau pe euro? Nimeni nu poate sti cu exactitate ce se va intampla. Dar in cazul Romaniei, avand un deficit comercial extern mare, analizele economice arata ca leul se va deprecia. Yenul japonez este cea mai buna alegere. Francii elvetieni se situeaza la polul opus. 

Legat de momentul cand vom avea in sfarsit un deficit de cont curent acceptabil, redactorul sef al Ziarului Financiar ne mai spune ca noi l-am depasit inca de acum trei ani, insa acest lucru este mai putin important in conditiile in care exista finantare. Avem nevoie de credibilitate si magnetism pentru atragerea finantarii: investitori care sa vina in tara noastra si romani care sa lucreze in afara si sa trimita bani in tara.

Desi BNR a dat liber la creditele ipotecare, nu va asteptati la minuni!
BNR a relaxat conditiile de creditare! Vom primi bani mai multi de la banci
Romanii pot lua din nou credite mai mari! Creste gradul de indatorare
VIDEO PROTVPLUS.RO