Sorin Paslaru: Nu fugiti de credite!
Este un sfat care li se potriveste atat bancherilor, cat si oamenilor de rand. Redactorul sef al Ziarului Financiar a disecat la videochat creditele, cursul valutar si starea economiei romanesti.
Banca Nationala a Romaniei a hotarat relaxarea normelor de acordare a imprumuturilor pentru locuinte. Daca pana acum gradul de indatorare era in medie de aproximativ 50%, acum el va creste pana la 65%.
Despre efectele acestei masuri asupra romanilor de rand si despre problemele stringente ale economiei romanesti ne-a vorbit la videochat Sorin Paslaru, redactor-sef la Ziarul Financiar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
BNR a tinut cu dintii de noul regulament, pe care l-a retras, dar care a dus la criza pe piata imobiliara. Acum oamenii nu mai au curaj sa acceseze credite, iar bancile sufla si ele in iaurt. Bancile dau mai usor credite, dar salariile sunt in lei, iar creditele si implicit dobanda sunt in euro.
Pe de alta parte si preturile apartamentelor au scazut. Cele din Bucuresti s-au ieftinit anul trecut intre 20 si 30%. Daca privesti achizitia ca pe un business, atunci altele sunt datele problemei.
Liberalizarea pietei bancare si unificarea ei in spatiul european au ramas la nivel de deziderat. Daca lucrezi in strainatate si vrei sa iei un credit in Romania, exista banci care ofera astfel de produse. Invers este foarte complicat. Ajuta foarte mult rezidenta in tara de unde vrei sa contractezi creditul. Daca ai rezidenta in Romania, cel mai probabil banca te va trimite la sucursala din Romania.
Putea fi prevenita criza? Noi suntem loviti de ce se intampla la nivel international, suntem prinsi in niste turbulente ce nu aveau cum sa ne evite.
Salariile nu vor mai creste atat de mult ca pana acum, in timp ce somajul a crescut de la 4,1 la 4,4%, in conditiile in care 3% este somajul natural, in sensul ca in principiu sta acasa cine vrea sa stea acasa. "Speram doar sa nu creasca cu 0,3% in fiecare luna", spune Sorin Paslaru. Deja multe companii care anuntasera ca vor face disponibilizari nu vor mai recurge la aceasta actiune, pentru ca au comenzi.
Credem ca romanii nu s-au speriat de criza financiara? Statisticile arata ca in noiembrie vanzarile in comertul cu amanuntul au crescut cu numai 2%, in conditiile in care cresterea nu era mai mica de 10%. Romanii au devenit, dupa cate se pare, mai cumpatati.
Este de preferat dobanda fixa in detrimentul celei variabile, ca sa nu ne trezim cu surprize, insa putine banci ofera dobanzi fixe - iti asumi un risc, dar ulterior poti fi sigur ca nu vei avea o majorare mare a ratei. In ceea ce priveste DAE, clientii se uita la rata si cu cat dau mai mult, e bine sa te uiti si sa compari.
Testul de stres, chiar daca a fost eliminat ca element obligatoriu in acordarea unui credit, nu este o idee rea, iar el ar trebui facut in continuare, doar ca element orientativ. Cu alte cuvinte, trebuie sa luam un curs valutar maxim pe care credem ca il putem suporta in cazul ratelor la un credit contractat.
Sa pariem pe leu sau pe euro? Nimeni nu poate sti cu exactitate ce se va intampla. Dar in cazul Romaniei, avand un deficit comercial extern mare, analizele economice arata ca leul se va deprecia. Yenul japonez este cea mai buna alegere. Francii elvetieni se situeaza la polul opus.
Legat de momentul cand vom avea in sfarsit un deficit de cont curent acceptabil, redactorul sef al Ziarului Financiar ne mai spune ca noi l-am depasit inca de acum trei ani, insa acest lucru este mai putin important in conditiile in care exista finantare. Avem nevoie de credibilitate si magnetism pentru atragerea finantarii: investitori care sa vina in tara noastra si romani care sa lucreze in afara si sa trimita bani in tara.