Desi BNR a dat liber la creditele ipotecare, nu va asteptati la minuni!


Ultimul update: Luni 09 Aprilie 2012 18:41
Data publicarii: Vineri 16 Ianuarie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Asta fie pentru ca nu au bani de aruncat in stanga si-n dreapta, fie pentru ca nu vor sa-si asume riscul unui imprumut pe termen lung.


In plus, nici sumele nu sunt mari, deoarece proprietatile aduse drept garantie de oameni sunt evaluate de banci si cu 30% sub pretul intial.

Degeaba creste gradul de indatorare pana la 60-65%, spun specialistii, in conditiile in care o buna parte dintre banci nu au la dispozitie resursele necesare pentru a acorda credite. Mai ales cand majoritatea creditelor ipotecare sunt in euro, iar finantarile in moneda europeana s-au scumpit substantial in ultima perioada.

Exista insa si banci care au de unde si vor sa acorde credite. Mare atentie insa! Nu achitati avansul pentru o locuinta inainte sa va consultati cu banca. Asta deoarece de multe ori imobilul pe care vreti sa il cumparati sau sa il oferiti drept garantie este evaluat de banca si cu 30% sub pretul pe care vi-l cere dezvoltatorul imobiliar.

Asa ca s-ar putea sa va treziti ca banca va da doar 50 de mii pentru un apartamen scos la vanzare cu 100. Partea buna este ca dezvoltatorii pusi in fata acestei situatii vor fi nevoiti mai devreme sau mai tarziu sa lase din pret .

Bancherii se asteapta ca BNR sa reduca la inceputul lui februarie dobanda cheie si nivelul rezervelor minime obligatorii pentru a oferi mai multa lichiditate bancilor.

TVA-ul de 5%, primul pas spre deblocarea pietei imobiliare
VIDEO PROTVPLUS.RO