Premiera: o banca ar putea pierde dreptul de creditare la cererea ANPC

Ultima actualizare: 08-10-2012 05:21

O prima banca romaneasca este pe punctul de a-si pierde dreptul de a acorda credite. Propunerea ANPC porneste de la faptul ca institutia in cauza a refuzat sa elimine comisionul de risc si l-a transformat in comision de administrare.

Decizia este legala, dar in contradictie cu intelegerea facuta cu reprezentantii FMI. Expertii americani au cerut ca numai Banca Nationala sa poata suspenda activitatea unei banci.

Spre exemplu, Mirona Popa este unul dintre cei 500 de clienti din judetul Cluj care nu au ajuns la o intelegere cu banca dupa intrarea in vigoare a Ordonantei 50.

"Am cerut bancii sa nu imi mai solicite plata comisionului de risc, care este undeva la 25-30% din valoarea unui credit. Si au refuzat spunand ca ei nu recunosc aceasta Ordonanta", a spus Mirona Pop.

Cei de la Protectia Consumatorului au amedat, marti, sucursala locala a bancii cu 100.000 de lei, dar nu s-au multumit cu atat. Au cerut si suspendarea activitatii de creditare pana la reglemenarea reclamatiilor depuse de petenti.

"Aceasta propunere de suspendare a activitatii bancii respective a fost facuta si de Comisaritul Prahova cat si de Comisariatul Vaslui si, probabil, ca dupa ce presedintele Autoritatii va analiza si cererea de la Cluj, va trebui sa dispuna o sanctiune", a precizat Samuel Calota, vicepresedinte ANPC.

Vestea a venit in ziua in care Ordonanta 50 a reintrat in discutia Comisiei de Buget-Finate din Camera Deputatilor. Unul din amendamentele depuse la Ordonanta 50 a fost ca activitatea bancilor sa poata fi suspendata numai de Banca Nationala la propunerea ANPC.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO