Portugalia nu e presata de Germania si Franta sa ceara ajutor extern

Ultima actualizare: 06-05-2012 02:05
somaj

Portugalia nu este presata de Germania si Franta sa ceara sprijin financiar din partea Uniunii Europene si FMI, asa cum au facut Grecia si Irlanda, pentru a tempera temerile legate de datoriile statului.

Publicatia germana Der Spiegel a indicat ca Berlinul si Parsiul preseaza Portugalia sa accepte asistenta financiara internationala cat mai curand posibil pentru a preveni propagarea crizei datoriilor, potrivit Reuters.

"Povestea nu are niciun fundament, este falsa", a afirmat purtatorul de cuvant. El a adaugat ca Portugalia se concentreaza pe sprijinirea cresterii economice. De asemenea, in Germania, un purtator de cuvant al Ministerului de Finante a declarat ca Berlinul nu face presiuni asupra nimanui pentru a accepta ajutor.

Investitorii sunt tot mai ingrijorati ca Portugalia nu va mai putea sa acceseze finantare de pe piete. Intr-un sondaj realizat saptamana trecuta de Reuters, majoritatea economistilor chestionati au afirmat ca se asteapta ca Lisabona sa se regaseasca in situatia de a avea nevoie de ajutor.

Parlamentul irlandez a aprobat, in decembrie, un pachet de ajutor de 85 de miliarde de euro de la UE si Fondul Monetar International (FMI), tara urmand sa se confrunte cu reduceri bugetare si cresteri de impozite in urmatorii ani pentru a obtine capitalul suplimentar necesar asigurarii stabilitatii sectorului bancar.

Grecia a inceput anul trecut un program de asistenta in valoare de 110 miliarde de euro UE si FMI. Portugalia, care la fel ca Irlanda incearca sa diminueze un deficit bugetar foarte mare prin masuri ample de austeritate, a devenit tinta speculatiilor de pe pietele financiare in privinta unui ajutor extern.

Portugalia va avea nevoie de ajutorul financiar al UE, la fel ca Irlanda

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO