Luni grele pentru leu. Nu se prea redreseaza pana anul viitor!


Ultimul update: Marti 10 Iulie 2012 20:18
Data publicarii: Sambata 18 Aprilie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Leul romanesc va fi pus la grea incercare in urmatoarele luni. Majoritatea bancherilor se asteapta la o depreciere a cursului pana in toamna, cand ar putea atinge undeva intre 4,3 si 4,7 lei pentru un euro.

Vestile bune pot aparea in ultimele trei luni ale anului, cand moneda nationala se va redresa, spun specialistii. Cei mai optimisti dintre ei cred ca am putea incheia 2009 cu un curs de 4,1.

Sunt slabe sanse insa sa discutam despre 4 lei pentru un euro anul acesta. Deprecierea leului din ultimele zile pare sa fi inceput din clipa in care Ministerul de Finante a anuntat oficial ca nu mai mizeaza pe un curs mediu de 4 lei pentru un euro in acest an.

Este vorba de cursul luat in calcul la ultima rectificare bugetara, impusa de Fondul Monetar International. Si totusi specialistii spun ca fara acordul cu FMI ar fi fost si mai rau, deoarece investitorii straini si-ar fi pierdut complet increderea in moneda noastra.

Este greu de spus ce ne rezerva viitorul. Specialistii de la Raiffeisen spun ca in iunie cursul va ajunge la 4,25 lei pentru un euro, urmand sa revina la 4 abia in martie anul viitor. In schimb, analistii de la BCR se astepta pentru anul acesta la un curs mediu similar cu cel folosit de Guvern: 4,3 lei pentru un euro, urmand ca sa coboare in 2010 la 4,1 lei pentru un euro.

Cei mai pesimisti par a fi cei finantistii de la ING. Ei vad in toamna un curs de 4,7 lei pentru un euro, asteptandu-se sa coboare la 4,5 in decembrie. Mult mai optimisti sunt cei de la Citibank care discuta pentru sfarsitul lui 2009 despre 4,1 lei pentru un euro.
 

Tags: curs valutar,

Leul s-a depreciat din nou: 4,21 lei/euro
Leul se depreciaza puternic: cursul urca la 4,22 lei/euro
Leul pierde teren in fata euro, iar cursul urca la 4,1736 lei/euro
VIDEO PROTVPLUS.RO