Isarescu ii da replica sefului FMI: Nu vom intra in incapacitate de plata

Dată publicare: 25-11-2010 00:00
Dată actualizare: 26-04-2012 11:57


Isarescu ii da replica sefului FMI: Romania nu are...
Isarescu ii da replica sefului FMI: Nu vom intra i...

UPDATE: Seful BNR i-a raspuns astfel directorului general al Fondului Monetar International, care ne plasa printre tarile care "se afla pe marginea prapastiei". Si totusi nu iese fum, fara foc - lucru confirmat inclusiv de presedintele Traian Basescu.

Seful statului ne avertizeaza ca "Romania nu are nicio sansa, daca nu isi reduce cheltuielile cu salariile, pensiile si ajutoarele sociale."

Invitat la o emisiune televizata, Dominique Strass Kann a aruncat bomba inclusiv catre Bucuresti: "Ceea ce este dramatic este ca in state ca in Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, Romania situatia trebuie redresata, pentru ca nu mai putem continua asa. Incetarea de plati este iminenta, prapastia este chiar in fata. "

Guvernatorul BNR este de cu totul alta parere: "Platile externe ale Romaniei nu sunt facute de FMI si, cu atat mai putin, nu sunt facute de directorul Fondului Monetar. Sunt facute de Guvernul Romaniei si de catre Banca Nationala. In calitatea pe care o am de guvernator al BNR afirm cu toata taria ca nu exista absolut niciun pericol ca platile externe ale Romaniei sa fie oprite", a declarat Mugur Isarescu.

Astazi a venit si raspunsul din partea pietelor internationale de unde Ministerul de Finante a imprumutat 1,3 miliarde de euro la o dobanda mai mica de 5%, semn ca investitorii nu si-au pierdut definitiv increderea in economia noastra.

Si totusi, Romania risipeste in continuare mai mult decat isi permite, iar asta reprezinta un punct slab.

"Un stat care cheltuieste 45% din venitul bugetului de stat in sistemul de protectie sociala si 31% din veniturile bugetului de stat in salarizarea propriei sale functionari este un stat care nu are nicio sansa", a declarat presedintele Basescu.

Asadar, Basescu isi doreste un stat reformat, asa ca si-a nuantat faimosul sau slogan din campanie: "Trebuie sa revenim la obiceiul dat omului. Sa munceasca pentru a avea conditii sa traiasca. Sa munceasca bine ca sa traiasca bine si sa traiasca mai putin bine daca munceste mai putin bine. "

Traian Basescu si Mugur Isarescu au criticat si majorarile de pensii si de salarii din perioada 2004 -2008.


VIDEO PROTVPLUS.RO