Intreprinderile mici trec pe linie moarta. 50.000 au pus lacatul pe usa


Ultimul update: Marti 08 Mai 2012 14:31
Data publicarii: Vineri 06 Februarie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

In Romania timpurilor noastre, cam tulburi si cam nesigure in ultima vreme, mor mai multe intreprinderi mici decat se nasc. Ultimele patru luni stau marturie.


La Registrul Comertului, s-au inregistrat pe piata 41.000 de firme si au pus lacatul pe usa aproape 50.000. Ministrul de resort recunoaste situatia si spune ca pentru prima oara dupa revolutie, s-a schimbat raportul. 

Miliarde de pantofi made in Romania luau drumul tarilor din lumea intreaga. Pana de curand, 97% din marfa noastra mergea la export. Brusc am inceput sa ne pierdem comenzile.

Branduri ca Pionierul si Carmen nici nu mai exista, iar Antilopa abia mai respira cu 350 de angajti din 1.500.

Nici renumita fabrica Guban, unde pe vremea lui Ceausescu se faceau pantofi la care nu avea acces orice romanca, nu se simte foarte bine. Are cu 30% mai putine comenzi.

Si directorii de la Clujana sunt nevoiti sa constate ca a scazut profitul cu 20%. 

Si firmele de constructii, dar si cele de confectii isi restrang activitatea.

Ca lucrurile stau rau, ne confirma si omul de afaceri Adrian Chiritoiu care, in 14 ani, a investit un milion de euro intr-o fabricuta in Bucuresti. Acum afacerea lui e pe butuci.

Ca sa nu inchida, a dat afara din oameni. Mai are 30 de angajati, din 100 si multa marfa pe stoc. Cam de 4 miliarde de lei.

Si domnul Olaru din Brasov are o fabrica cu 100 de ani de istorie. Acum e pe lista neagra a falimentului din cauza adaosurilor comerciale, a cursului euro si a dobanzilor mari practicate de banci.

Si firmele de constructii dar si cele de confectii isi restrang activitatea.

Bancile romanesti, dezavantajate de ajutorul primit de competitorii straini
Barack Obama cauta solutii pentru criza din Air Force One
Nu mai sunt bani! Se strica marfa in containerele din porturi
VIDEO PROTVPLUS.RO