Masuri anti-criza ale Guvernului. Sa vezi si sa nu crezi!

16-03-2009 00:00


Instituirea unei pensii sociale minime, mentinerea cotei unice si ne-impozitarea profitului reinvestit sunt doar cateva din masurile anti-criza prezentate de catre Guvern in fata alesilor.

Cabinetul Boc a venit Parlament la solicitarea liberalilor, care au acuzat Guvernul ca in buget nu sunt prevazute masuri pentru combaterea crizei.

Se doresc astfel investitii publice masive in infrastructura, reabilitarea termica a blocurilor, programe de modernizare a infrastructurii locale, investitii in infrastructura sanatatii. Toate acestea insumand 155.343 lei.

De asemenea se vrea si intarirea transparentei si controlului banului public, imbunatatirea absorbtiei fondurilor comunitare, mentinerea cotei unice de impozitare de 15%, capitalizarea CEC si Eximbank pentru sustinerea mediului de afaceri, simplificarea procedurilor de sprijinire a IMM-urilor, alocarea a unei sume din PIB pentru promovarea exporturilor si operationalizarea fondului de garantare a creditelor pentru IMM-uri.

Va reamintim ca in Romania exista 558 de tarife, dintre care doar 117 se duc la bugetul de stat. Guvernantii au decis sa mai taie din taxe si impozite, iar statul va oferi garantii suplimentare IMM-urilor care au nevoie de credite, ca sa treaca peste criza.

La finalul intrevederii, Emil Boc a acuzat fosta guvernare ca a lasat in urma "cel mai mare deficit bugetar de dupa 1989". Potrivit lui Boc, investitiile ar reprezenta cea mai buna arma impotriva crizei.

Printre domeniile enumerate de seful Guvernului ca avand un potential ridicat de avantaje in concurenta cu alte tari au fost agricultura, turismul, energia si constructiile.

Primul ministru a enumerat in Camera Deputatilor masurile deja anuntate ca fiind incluse in programul anticriza. Intre acestea se afla:

Cat despre imprumutul de la FMI, acesta ne-ar putea aduce oportunitati, dar si nenumarate dureri de cap. Intre conditiile impuse de Fond s-ar putea numara inghetarea salariilor. Dan Nica a declarat insa ca Executivul se afla in continuare intr-o faza de evaluare si ca inca nu s-a luat o decizie privind un acord cu FMI.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO