Coca Cola si-a mutat fabrica de la Iasi in Republica Moldova

28-08-2009 00:00

Tot mai multe companii straine parasesc Romania pentru tari unde costurile cu forta de munca sunt mai mici. Ultimul exemplu vine de la Coca Cola, simbolul capitalismului american, care si-a mutat fabrica de la Iasi in Republica Moldova.

Acelasi lucru l-a facut cu ceva timp in urma si Nestle. Elvetienii au transferat fabrica de inghetata din Bucuresti in Bulgaria. Destinatie aleasa si de Kraft Food. Nu in ultimul rand, Colgate Palmolive a parasit Brasovul pentru a se muta in Polonia.

Pe langa fabricile mutate, companiile inchid si multe centre in Romania. Coca Cola a inchis alte trei fabrici din tara, ramanand doar cu cele din Timisoara, Ploiesti si Suceava.

Cei 100 de disponibilizati de la Iasi, care vor primi intre sapte si zece salarii compensatorii, plus servicii de consiliere pentru a-si gasi un nou loc de munca, se adauga altor cateva mii care au ramas in urma fabricilor inchise.

"Sa stiti ca o multinationala nu are sentimente, ci se uita foarte strict la costuri, unde e mai ieftin sa produci. Daca exista o locatie mai ieftina n-au nici o problema sa se duca acolo. Si statul ar trebui sa se gandeasca ca Romania a devenit o locatie destul de scumpa in acest moment, pentru aceasta zona," spune Cristian Hostiuc, de la Ziarul Financiar.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO