Capsuna romana bate concurenta spaniola si italiana
Capsunile romanesti, cele mai gustoase din lume - spunem noi cu mandrie - castiga teren in fata celor din Italia, Spania sau Olanda, cultivate la noi.
Aceste soiuri sunt greu de intretinut, sustin producatorii din vestul tarii care le-au ingrijit toata iarna. Recolta n-a fost insa pe masura cheltuielilor, iar partenerii straini n-au mai venit sa le cumpere fructele.
Atat au asteptat cei care au cultivat capsuni romanesti. Vor aduna aproximativ 24.000 de tone, adica un kilogram de capsuni pentru fiecare roman.
Domnul Ioan cultiva doar soiul romanesc de peste 20 de ani si este multumit. Cam in doua saptamani, o sa ceara 7 - 8 lei pe kilogram, fata de 10 - 12, cat costa capsunile europene.
In schimb, cei care au mizat pe capsunile din alte tari, au ramas cu buza umflata: sunt foarte sensibile si scumpe. Intretinerea lor e de trei ori mai mare in comparatie cu soiul romanesc. Si nici nu se fac prea multe la un hectar, spun taranii.
In plus, anul acesta a mai aparut o problema. Partenerii straini ai agricultorilor romani i-au lasat pe ai nostri cu ochii in soare, pentru ca nu le-au gasit clienti.
Deocamdata pe piata gasim doar capsuni aduse din alte tari. Curand se vor coace si cele romanesti.
Specialistii spun ca anul acesta a fost foarte bun pentru capsunile autohtone si cred ca recolta va ajunge la 24.000 de tone, adica un kilogram de capsuni pentru fiecare locuitor. Ne mai raman si pentru oaspeti.