Grăsimea din zona gâtului provoacă probleme grave de sănătate. Risc crescut de infarct și atac cerebral

Ultima actualizare: 25-11-2021 09:52
Grăsimea din zona gâtului provoacă probleme grave de sănătate. Risc crescut de infarct și atac cerebral

În creier, găsim un centru care comandă ieşirea aerului din plămâni. N-avem însă un centru care să ne comande intrarea aerului în arborele respirator.

 

Ca să intre bine aerul, tot aparatul respirator trebuie să fie normal şi nu îngustat de grăsime. De ce medicul pneumolog măsoară circumferinţa gâtului, aflăm de la "Doctor de bine".

Aerul intră în plămâni prin așa numita presiune negativă. Dacă găsește căi respiratorii normale. Grăsimea se depune ușor în interiorul gâtului. Limba devine mai lată. Faringele este înfășurat.

Mai jos de nas, găsim valul palatin și așa numitul omușor. Devin prea mari odată cu îngrășarea. Și împiedică respirația corectă.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: ”Zona prin care circulă aerul, diametrul căilor aeriene se diminuează în timpul nopții la nivelul gâtului și capului și ajung și mai multe lichide. Această creștere a cantității de lichide contribuie suplimentar la diminuarea capacității respiratorii. Sunt persoane care se trezesc cu fața umflată, umflături sunt și în exterior și în interior”.

Grav este că așa apare cel mai adesea apneea în somn, adică oprirea respirației.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: ”Când omul nu mai respiră, corpul nu mai primește oxigen suficient, iar primul afectat e creierul, ce resime omul uită, dar are doar 40 de ani”.

 

Apneea trebuie investigată de pneumolog

 

În sânge, crește cantitatea de dioxid de carbon, iar consecința poate fi infarctul. Apneea în somn trebuie investigată de pneumolog.

Pe de altă parte, eventualele depuneri de grăsime pe arterele carotide, situate la gât, arată riscul de accident vascular cerebral. Apneea în somn, oprirea respirației, crește suplimentar riscul de accident vascular cerebral.

Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: ”Creierul are un consum foarte mare de oxigen, care este adus categoric prin fluxul sanguine. Orice tulburare în oxigenare se simte și în activitatea creierului”.

Și din aceste motive, kilogramele în plus nu sunt o problemă estetica, ci una de sănătate. Medicul este cel alături de care rezolvați problema.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO