Dulciurile care aduc energie, nu si kilograme in plus. Ce recomanda medicii persoanelor care nu depun efort fizic
Aveti un serviciu care nu presupune efort fizic? Atunci, veti constata ca va doriti aproape permanent ceva dulce. Aceasta deoarece glucidele reprezinta principala hrana pentru creier.
Vedem acum care sunt cele care va aduc energie, nu si kilograme in plus.
Ceva dulce. Asta va cere, in fiecare dimineata, creierul. Este singurul combustibil pe care il poate folosi, in acel moment al zilei, cel mai performant organ. Chiar daca visati la o prajitura, incercati sa nu dati curs primului impuls.
Dr. Andreea Dragomirescu, nutritionist: "Zaharul se absoarbe imediat in sange, creste blusc glicemia, aduce un aport brusc de glucoza, dupa care glicemia scade la fel de brusc, pentru ca zaharul s-a consumat rapid".
Apare, deci, imediat senzatia de foame. Cum se traduce acest fenomen? V-ati luat portia de zahar, dar nu v-ati hranit. Creierul are, intr-adevar, nevoie de glucide. Dar de cele asa-numite "cu descarcare lenta". Cu alte cuvinte, glucide care se metabolizeaza incet si descarca, astfel, in sange cantitati mici de glucoza, pe o perioada lunga de timp.
Este ceea ce va cere, de fapt, fiecare celula din organism. Aveti trei posibilitati alimentare corecte: cereale integrale, fructe cu tot cu coaja sau legume.
Dr. Andreea Dragomirescu, nutritionist: "Un mic dejun ideal trebuie sa contina terci din grau integral, la care putem adauga fructe uscate, alte surse sanatoase".
Un mic dejun corect ar trebui sa contina, de asemenea, paste integrale cu un mix de legume. Sau o salata de cartofi fierti combinati cu legume. Sau cereale integrale cu miere si un iaurt.
Chiar daca luati o masa corecta din punct de vedere nutritional, creierul va continua sa ceara zahar pe parcursul zilei. Din acest motiv, nu uitati sa aveti la indemana...
Dr. Andreea Dragomirescu, nutritionist: "Cateva stafide, de exemplu, sau un pumn de alune cu stafide sau alte cateva fructe uscate sau o lingurita de miere ne pot aduce aportul necesar de glucide".
Acestea se consuma intre mesele principale, nu ca desert. Suntem, insa, obisnuiti sa luam un premiu dulce dupa masa. Total gresit.
Dr. Andreea Dragomirescu, nutritionist: "Daca se consuma fructe sau alt dulce imediat dupa masa, se genereaza procese de fermentatie care fac ca alimentele sa nu se digere corect".
Cat priveste copiii, regula este aceeasi.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: "Trebuie sa-i dam glucide de calitate, nu ciocolata, nu prajituri cu creme, ci fructe".
Fara aceste surse care alimenteaza creierul, nu aveti cum sa asteptati performate scolare de la un copil.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: "Nu face fata, el poate sa fie inteligent, dar nu poate sa-si foloseasc inteligenta".
In plus, aceste surse corecte de glucide nu consuma inutil pancreasul. Cu alte cuvinte, scad riscul diabetului zaharat.