De ce avem ochii rosii cand iesim din piscina. Descoperirea care te va face sa nu mai vrei sa intri in apa


Ultimul update: Luni 29 Iunie 2015 07:05
Data publicarii: Vineri 26 Iunie 2015 09:06
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?
femeie care iese din piscina FOTO SHUTTERSTOCK

Cercetatorii americani au ajuns la o concluzie care o sa va faca sa evitati pentru mult timp – daca nu pentru totdeauna – strandurile si piscinele.

Potrivit medicilor americani, motivul pentru care deseori iesim cu ochii rosii din piscina dupa ce am inotat mult timp nu este clorul sau vreo alta substanta dezinfectanta din apa. In realitate, de vina este reactia chimica ce se produce atunci cand clorul se combina cu urina.

Culoarea ochilor inotatorilor indica daca cineva a facut sau nu pipi in apa”, afirma Thomas M. Lachocki, directorul Fundatiei Nationale pentru Bazine de Inot din Statele Unie. De asemenea, si mirosul specific de “clor” apare de fapt atunci cand aceasta substanta se amesteca cu apa din piscine cu urina, sudoarea si murdaria de pe trupurile inotatorilor.

Si mai periculoase sunt insa bacteriile aduse in apa de inotatorii care sufera de diaree de cauza infectioasa. Cercetatorii americani spun ca una dintre acestea, Cryptosporidium, rezista la clor si poate supravietui zile intregi chiar si intr-o piscina dezinfectata.

Deoarece in ultimii ani in SUA au izbucnit adevarate epidemii din cauza infectiilor din piscinele publice, autoritatile au lansat acum o campanie pentru igienizarea acestora.

Sursa: qz.com