Consumati in vazul lumii alimentele pentru care aveti slabiciune. Care este cea mai periculoasa relatie cu mancarea
Cea mai nepotrivita relatie cu mancarea este hrana pe ascuns. In public, doar o salata, acasa - dezmat alimentar. Pentru siguranta psiho-alimentara, medicii recomanda schimbarea strategiei.
Consumati in vazul lumii toate produselele pentru care aveti slabiciuni. In acelasi timp, pastrati pentru acasa gratarul si salata, pentru un strop de echilibru.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "Ar fi interesant, pana cand deschidem frigiderul, sa ne intrebam: "mie imi este foame sau este un lucru care trebuie calmat cu mancare si care s-a produs in ziua mea"".
Dr. Serban Damian, nutritionsit: "Exista situatii in care cresterea in greutate este provocata de problemele de natura emotionala care apoi sunt acoperite simbolic cu un stat de grasime. Oamenii se ingrasa cumva, ca o protectie impotriva problemelor. E o chestie simbolica, pentru ca nu te protejezi ingrasandu-te, dar exista acest mecanism de compensare."
Aceste doua teorii au dus la aparitia psiho-nutritiei. Preferintele alimentare si obiceiurile de consum reprezinta cea mai intima relatie pe care o puteti avea cu mediul inconjurator. Reflecta intocmai starile emotionale prin care treceti intr-o zi sau intr-o perioada de timp.
Odata constientizat acest aspect, vin si sugestiile de rezolvare.
Spre exemplu, va plac dulciurile si nu puteti sa va abtineti in fata unei prajituri imense. Atunci, consumati desertul doar la restaurant. Veti observa ca dupa doua alinguri puteti sa va opriti. Imboldul il da tocmai audienta. Sunteti pe drum? Opriti intr-o benzinarie, luati-va o ciocolata si consumati-o pe loc.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "Absenta martorilor ne face sa ne comportam intr-un fel in care ne e rusine de noi, asa ca, daca aveti vreo slabiciune alimentara, sfatul meu este sa nu aveti acele alimente acasa si sa le consumati cand sunteti in public. Prezenta celorlalti ne face sa mancam mai controlat, mai elegant."
Cartofii prajiti, prajiturile, fripturile enorme au doar valoarea pe care le-o acordati chiar dumneavoastra. Acasa, in intimitate, in mediu protejat, trasatura li se amplifica.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "Nu va bazati pe vointa voastra, pentru ca acest mancat compulsiv si pierderea controlului nu este din vina alimentelor. Nu alimentele au o putere asupra nostra, ci sunt folosite ca o supapa, pentru a refula emotiile incertitudinile noastre."
Aceste teorii sunt valabile pentru mancatul compulsiv. La fel de bine se pot aplica si cand sunteti la dieta. In public, doar putin din alimentele interzise. Acasa - obisnuita friptura cu salata.