Certurile in cuplu, secretul unei relatii stabile. Ce nu trebuie niciodata sa spuneti intr-o disputa cu partenerul

31-01-2016 08:54


Fiti mai putin critici la adresa partenerului de viata. Dar constienti si previzibili in raport cu acesta! Asa suna una dintre recomandarile psihologilor axati pe terapia de cuplu.

Educatia relationala face parte din preventia unui fenomen social care ia amploare - divortul. Nu se regaseste pe lista materiilor scolare, dar e absolut necesara. Vorbim despre informatiile care va ajuta sa rezistati...in cuplu.

Va certati des cu partenerul? Sunteti pe calea cea buna: un parteneriat in care nu apar astfel de episoade de conflict e sortit pieirii. Multe lucruri dureroase raman nespuse. Cum va certati, insa, devine cheia longevitatii in doi.

Bogdana Bursuc, psiholog: “E foarte important cind ne certam sa nu punem partenerul in insecuritate si anume sa amenint ca o sa ma despart de tine, dau divort”.

Partenerul e pus, astfelm in garda. Sta sub umbra amenintarii permanente. Cu astfel de date, creierul uman stie sa se comporte in doar doua moduri. Se hiper-protejeaza sau ataca. Ambele situatii sunt periculoase pentru longevitatea cuplului.

Un alt principiu insista pe asumare. In loc de ‘tu esti de vina’, eu sunt de vina.

Gaspar Gyorgi, terapeut cuplu: “primul pas e a vedea unde am gresit eu. Faptul ca celalalt e diferit nu inseamna ca asta e rau, inseamna doar ca functioneaza diferit”.

Din aceasta, deriva un alt comportament propice pentru longevitate. Mai putine critici si o atitudine constienta fata de cel de alaturi. Ne referim, in primul rand, la nevoile celuilalt.

Jeni Chiriac, psiholog: “Suntem prea siguri de noi si ne lasam pe o ureche si nu mai aratam respect “fata de nevoile celuilalt, mergem pe idea ca situatia casatoriei e un dat care da stabilitate.

Doar ca stabilitatea in cuplu - indiferent de statutul matrimonial - are nevoie de intretinere zilnica. Pe care rutina, precum discutiile despre problemele administrative, o sugruma din fasa. Oricine s-ar simti neglijat, intr-o astfel de situatie. Fiti, deci, inteligenti si receptivi, in acelasi timp.