Cât de repede ne revenim după o despărțire. Sfatul psihologilor

24-04-2019 09:42


O nevoie psihologică vitală, aşa descriu specialiştii partenerul. Despărţirea nu are cum să nu doară. Cât de repede vă reveniţi?

Intestitatea emoţiilor după o despărţire depinde de vulnerabilitatea personală, dobândită în copilărie.

Trei variante există. Rapid, după o pauză lungă sau după o depresie prelungită. Intestitatea emoţiilor după o despărţire depinde de vulnerabilitatea personală, dobândită în copilărie.

O relaţie de ataşament insecurizant, învăţată alături de părinţi, se reactivează instantaneu când i-aţi spus adio partenerului.  Cât de sigur aţi fost de ataşamentul faţă de mama şi tata? Răspunsul îl aflaţi în cazul unei despărţiri în cuplu.

Bogdana Bursuc, psiholog:Undeva am învăţat că nu mă pot baza pe celălalt, nu pot avea încredere, că NU sunt de iubit. În momentul în care apare o părăsire se reactivează toate acest gânduri despre mine şi despre relaţii că eu nu pot să fiu iubit, că nu mă pot baza pe ceilalţi, că ceilalţi te lasa baltă.”

Acum încep cu adevărat exerciţiile de supravieţuire. E normal să aveţi o suferinţă după orice fel de pierdere. Descriem variante de rezolvare: uit, nu mă mai gândesc! Doar vă prelungiţi travaliul. În primul bar şi îmi găsesc pe cineva! Din nou, vă prelungiţi travaliul. „Sunt un prost!” De ce să sufăr din cauza altcuiva? Nici asta nu funcţionează.

Bogdana Bursuc, psiholog: „De ce nu funcţionează? E un lucru care e incongruent cu tot ce ai făcut, în realitate în loc să te încurajeze acest mesaj, e ca şi cum ai fost orb atâta timp.
Mă izolez: o variantă la fel de proastă. Iată de unde e realist să plecaţi ca, mai apoi, să lăsaţi timpul să-şi facă datoria. Şi să vă simţiţi mai bine!”

Bogdana Bursuc: „Ce e foarte important este să-mi constuiesc o viaţă un pic mai mare, care să poată conţine această suferinţă. Ce înseamnă asta? Înseamnă să urmez o structură a zilei, adică programul dinainte, să ies cu prieteni. Astfel spus, să am o viaţă un pic mai mare ca suferinţa, să nu mai fie egală cu viaţa mea.”

Suferinţa există, o respectaţi - altfel nu e posibil - dar e mai mică decât toată viaţa pe care o aveţi. E singurul gând care vă dă, realmente, o gură de oxigen. Ce învăţaţi astfel înseamnă tocmai şansă să aveţi în viitor o relaţie bună şi longevivă.

Iar pentru viitor, în cuplu? Mai puţine critici şi o atitudine conştientă faţă de cel de alături. Atitudinea conştientă se referă în primul rând la nevoile celuilalt.

Jeni Chiriac, psiholog: „Suntem prea siguri de noi şi ne lăsăm pe o ureche şi nu mai arătăm respect faţă de nevoile celuilalt, mergem pe idea că situaţia căsătoriei e un dat care dă stabilitate.”

Doar că stabilitatea în cuplu, indiferent de statutul matrimonial, are nevoie de întreţinere zilnică.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!