Reactia studentilor romani la propunerea ca refugiatii sa fie cazati in camine: O solutie pripita si nefericita


Ultimul update: Sambata 12 Septembrie 2015 07:15
Data publicarii: Miercuri 09 Septembrie 2015 12:50
Categorie: Criza imigrantilor
refugiat

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a atras miercuri atentia asupra deficitului de locuri de cazare cu care se confrunta universitatile.

"Desi intelegem problemele cu care se confrunta refugiatii si apreciem preocuparea autoritatilor pentru a-i sprijini, consideram ca se pot gasi solutii mult mai potrivite pentru cazarea acestora, care sa nu afecteze nicio categorie sociala din Romania. In contextul sosirii in Europa a sute de mii de refugiati sirieni, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cimpeanu, a solicitat universitatilor din tara sa puna la dispozitie locuri de cazare din caminele studentesti pentru a fi oferite ca adapost pentru acestia", sustine ANOSR, intr-un comunicat, relateaza Agerpres.

Totodata, reprezentantii ANOSR solicita universitatilor din Romania sa aiba ca principala prioritate oferirea locurilor de cazare pentru toti studentii care solicita acest lucru si asigurarea de conditii decente de trai in caminele lor.

"In fiecare an, universitatile din Romania inregistreaza un mare deficit de locuri de cazare, privand cateva zeci de mii de studenti de acest drept al lor. Conform unei analize a ANOSR, in prezent aproximativ un sfert din numarul total de studenti care solicita un loc de cazare nu beneficiaza de acest drept. Aceasta este si una dintre principalele cauze ale abandonului scolar, deoarece multi studenti care nu beneficiaza de un loc de cazare in caminele universitatilor, desi au mare nevoie de acest lucru, nu isi permit sa plateasca chiria unui apartament sau taxa de cazare dintr-un camin privat si sunt nevoiti sa renunte la studii si sa revina in localitatile lor de domiciliu. De asemenea, desi au posibilitatea legala sa ofere subventii pentru cazare studentilor care nu locuiesc intr-un camin studentesc, universitatile nu promoveaza acest lucru si nu asigura nici acest drept al studentilor", precizeaza ANOSR.

Potrivit sursei citate, in incercarea de a acoperi deficitul locurilor de cazare, universitatile practica ''supracazarea'', adaugand paturi suplimentare in camere, peste norma pentru care au fost proiectate, caminele devenind astfel suprapopulate.

"Aglomeratia completeaza perfect lipsa conditiilor decente de trai din anumite camine de stat, mobilierul vechi, toaletele comune, prezenta igrasiei, a insectelor sau a rozatoarelor, unele camine devenind astfel focare de infectie si amenintand sanatatea studentilor care sunt nevoiti sa locuiasca acolo. In plus, un alt studiu al ANOSR releva faptul ca in ultimii doi ani taxele de cazare percepute de universitati au crescut constant in mai mult de jumatate dintre situatii, in cele mai multe cazuri nerespectandu-se prevederea legala prin care un camin nu isi poate incheia balanta de venituri si cheltuieli avand profit", se arata in comunicatul de presa.

In opinia ANOSR, principala cauza a acestei situatii este reprezentata de alocarea insuficienta de fonduri guvernamentale pentru renovari, investitii si constructii de noi spatii de cazare.

"Suntem constienti de situatia nefericita in care refugiatii sirieni se gasesc in prezent si apreciem initiativa Guvernului de a lua masurile necesare sprijinirii acestora, ba chiar militam pentru ca acestia sa fie sprijiniti de statul roman si de institutiile Uniunii Europene sa treaca peste aceste momente dificile, insa consideram ca o problema nu se rezolva provocand altele. Atata timp cat o universitate se confrunta cu un deficit de locuri de cazare si nu poate raspunde tuturor solicitarilor primite de la studenti in acest sens, consideram ca acea universitate trebuie sa se preocupe prioritar de cazarea propriilor studenti. Suntem convinsi ca la o analiza mai atenta se vor putea gasi alte solutii de cazare a refugiatilor, care sa nu aduca deservicii niciunei alte persoane", mentioneaza sursa citata.

ANOSR vine si cu o serie de propuneri in acest sens. "Suntem convinsi ca exista solutii mult mai constructive pentru a veni in sprijinul acestora si as putea aminti acum doar de multe internate de liceu care acum sunt nefolosite sau, mai ales, de multe unitati militare care acum sunt goale", se mai arata in comunicat
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO