Fermele de pui fara CREIER.Locul unde pasarile sunt transformate in zombi inainte sa ajunga friptura
In timpul scurtei vieti a puilor de carne, crescuti in fermele din intreaga lume, pasarile sunt inghesuite in baterii inguste, nu au parte de lumina naturala si sunt hranite intr-un mediu nesanatos. Un englez propune o solutie la drama inaripatelor.
Un pui de carne traieste doar 6-7 saptamani. Atat dureaza de cand iese din ou pana cand ajunge la abator. In acest timp viata sa se desfasoara in conditii improprii, nesanatoase, pe care proprietarii de ferme nu au niciun interes sa le modifice. Scopul lor unic este profitul, iar asta inseamna administrarea alimentelor concentrate care sa asigure cresterea in timp record a pasarilor.
Din aceasta cauza, studentul Andre Ford, de la Colegiul Regal de Arta din Marea Britanie, propune instalarea fermelor verticale de pui, unde acestia stau cu miile pe o singura 'instalatie", sunt hraniti automat prin tuburi si nu au o parte din creier. Pasarile sunt lobotomizate. Asa puii ar scapa de factorul numit stres, scrie Wired.com.
Ford explica faptul ca "Atata timp cat celulele stem din creier sunt active, functiile homeostatice (functionarea organelor vitale) ale puilor vor continua sa fie indeplinite. Indepartand insa cortexul puilor, dar senzorii de perceptie vor fi eliminati. Astfel ca pasarile nu vor mai simti in niciun fel stresul cresterii in conditii rele, dar in acelasi timp vor fi fiinte vii, care se vor dezvolta normal. Grearele vor fi deasemenea inlaturate, pentru ca puii sa incapa in "matricele" construite".
Mancarea, apa si aerul vor fi livrate printr-un sistem arterial, iar excrementele vor fi eliminate prin acelasi mecanism. Intr-un astfel de fagure vor fi "impachetati" circa 1.000 de pui.
Studentul Ford vede proiectul sau drept unul viabil si "pragmatic", nicidecum cinic.