Fenomen derutant: care sunt cele 3 zile ale anului in care mor cei mai multi oameni si de ce?

Dată publicare: 29-12-2013 15:25
Dată actualizare: 01-01-2014 03:07


calendar

Analizand un mare numar de certificate de deces, cercetatorii din SUA au ajuns la concluzia ca oamenii au sansele cele mai mari sa moara in prima si a doua zi de Craciun si in ziua de Anul Nou.

Fenomenul este derutant, deoarece multe dintre explicatiile care par evidente nu stau in picioare, la o analiza mai atenta.

Cercetatorii au stabilit ca, in SUA, rata deceselor din cauze naturale – inclusiv probleme circulatorii, boli respiratorii si cancer - in aceste zile ale anului este mai mare decat in orice alta zi, iar cifrele sunt valabile pentru toate grupele de varsta ale populatiei, cu exceptia copiilor.

Cercetatorii de la Universitatea California - San Diego, care au realizat studiul, nu stiu cu exactitate de ce numarul de decese in aceste zile este mai mare ca oricand, mai ales ca unele dintre constatarile lor nu se potrivesc cu ceea ce se crede indeobste.

De exemplu, se crede adesea ca frigul favorizeaza aparitia stopului cardiac, dar cercetatorii au constatat, cu surprindere, ca rata deceselor din cauza bolilor cardiace era mai mica in statele americane din nord, cu temperaturi mai scazute iarna, decat in statele mai calde din sud.

Nici rata sinuciderilor (desi aici nu e vorba despre moarte din cauze naturale) nu e mai mare in perioada sarbatorilor, asa cum se credea; dimpotriva, in decembrie se inregistreaza cele mai putine sinucideri, iar numarul de omucideri este de asemenea mai scazut.

Nici macar cantitatile mari de mancaruri grele si bauturi alcoolice consumate in aceasta perioada nu explica in intregime fenomenul, deoarece oamenii de stiinta au constatat ca rata deceselor crestea si in randul pacientilor internati in spital, al caror consum alimentar era monitorizat cu strictete.

Mai multe despre acest subiect pe www.descopera.ro

Sursa: Descopera


VIDEO PROTVPLUS.RO