Ce poate sa aduca Sfarsitul Lumii. Scenariul de cosmar la care nu s-a gandit nimeni

Dată publicare: 02-11-2011 07:35
Dată actualizare: 06-11-2012 12:58


Apocalipsa

Te-ai gandit ca sfarsitul lumii vine odata cu un incendiu major, sau cu un cutremur puternic. Dar pentru un scenariu plauzibil trebuie sa asculti si opinia unui om de stiinta.

Biologul Joe Kirschvink, care a studiat istoria vietii si decesele in masa ne-a dat o ipoteza de cosmar, in care evolutia microbilor din mari si oceane i-ar face pe oameni incapabili sa respire.

Kirschvink este un expert intr-una din cele mai dramatice trasnformari care a zguduit planeta noastra. Poate nu va dati seama, dar pentru aproximativ 2 miliarde de ani, din istoria de 4,5 miliarde de ani a Pamantului, atmosfera planetei noastre a fost dominata de metan si alte gaze cu efect de sera.

Nu exista oxigen si, astfel, niciun organism viu nu putea sa supravietuiasca. Dar apoi, acum 2,35 miliarde de ani, microbii cunoscuti sub numele de cianobacterii, de fapt niste alge, au inceput sa produca oxigen, ca produs al procesului de fotosinteza. Aceste alge au facut acest lucru separand moleculele de apa pe parcursul procesului de digestie, eliberand oxigenul din apa.

Ca rezultat, aceste cianobacterii au "otravit" lumea. Cel putin, asa au aparut toti microbii din jurul lor, stromatolitele, care respirau metan. Brusc, acest oxigen a fost eliberat in aer, iar stromatolitele au inceput sa moara. In cele din urma, oxigenul a permis aparitia vietii, inclusiv a oamenilor.

Aceasta este povestea de inceput. Ideea este ca nu stim siguri ce anume a determinat cianobacteriile sa inceapa fotosinteza si sa elibereze oxigenul in atmosfera in prima faza. Si nu este niciun motiv pentru care sa nu credem ca o astfel de evolutie nu se va repeta, cu efecte la fel de dezastruoase pentru viata de pe Pamant.

Acesta este scenariul meu de cosmar”, a spus Kirschvink. “Si este intr-adevar un cosmar. Sa spunem ca la un moment dat un organism ar invata sa se hraneasca cu sare. Daca ne intoarcem la chimia de baza, sarea este clurura de sodium. Organismul se separa, eliberand un sodiu metalic, care ar putea deveni un organism nou. Iar in loc sa elibereze oxigen, asa cum s-a intamplat, acest nou organism va elibera gaz ce contine clor, o otrava mortala.

Prin urmare, atmosfera ar fi otravita si ne va face noua ce i-a facut oxigenul stromatolitei. Ar putea un astfel de scenariu sa devina realitate? Dupa cum spune Kirschvink, ar fi un pas foarte mic.


 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO