Rezultat de exceptie pentru unul dintre cercetatorii din UBB


Ultimul update: Joi 28 Ianuarie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 25 Ianuarie 2016 16:33
Categorie: Ardeal
Rezultat de exceptie pentru unul dintre cercetatorii din UBB

Un rezultat de exceptie pentru unul dintre cercetatorii din UBB a fost obtinut odata cu publicarea in prestigioasa revista „Nature Communications", a studiului realizat de catre lect.univ. dr. Blanka Bartok, din cadrul Facultatii de Geografie.
 

Studiul ,,The impact of climate change on photovoltaic power generation in Europe″, publicat in revista „Nature Communications″ evalueaza vulnerabilitatea productiei de energie fotovoltaica (PV) fata de schimbarile climatice proiectate pentru secolul al XXI-lea in Europa.

PV este una din energiile regenerabile strategice in Europa, avand in vedere potentialul ridicat de resurse de energie solara, in special in tarile mediteraneene. Dezvoltarea spectaculoasa a sectorului PV este proiectata si in cele mai ambitioase planuri de dezvoltare durabila.

Dupa cum se arata in studiu, desi schimbarile climatice vor modifica conditiile atmosferice, inclusiv nebulozitatea la scara locala, aceasta situatie nu reprezinta un risc pentru dezvoltarea fotovoltaica in Europa; productia energiei fotovoltaice nu va fi afectata in mod semnificativ de schimbarile climatice; nici in ceea ce priveste productia medie, nici in ceea ce priveste variabilitatea sa temporala (zilnica, intra-anuala sau inter-anuala), care este cruciala pentru a asigura stabilitatea productiei. Aceasta idee reprezinta concluzia generala studiului publicat in revista „Nature Communications”.

In acelasi timp, trebuie sa mentionam si incertitudinea care afecteaza acest tip de studii. Bazele de date analizate includ diferite scenarii ale schimbarilor climatice si diferite simulari in cadrul acestor scenarii care permit caracterizarea mai robusta a schimbarilor si reducerea incertitudinilor asociate cu estimarile pentru viitor.

Articolul se poate gasi la adresa: www.nature.com


 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO