"Jubileu - Nicolae Maniu" la Muzeul de Arta Cluj-Napoca
La aproape doua decenii de la prima sa expozitie personala organizata la Muzeul de Arta Cluj-Napoca, publicul va putea admira o selectie de 92 de tablouri din colectia muzeului, a artistului si din 15 colectii particulare din Germania si Romania.
Muzeul de Arta Cluj-Napoca prezinta in perioada 12 aprilie – 25 mai 2014 expozitia „Jubileu - Nicolae Maniu”. Evenimentul este parte a programului „Artisti de marca ai Clujului”, care isi propune sa puna in evidenta, in cadrul unor expozitii retrospective, creatia recunoscuta in plan national si international a unor artisti contemporani cu o influenta decisiva pentru conturarea profilului cultural actual al Clujului.
„Ideea unei astfel de retrospective o am de multa vreme, mai ales ca eram mai tot timpul intrebat in Cluj cand voi mai expune aici. Este cea mai mare expozitie a mea din toata viata si cuprinde o diversitate a lucrarilor si ideilor care chiar si pe mine ma impresioneaza”, a declarat pictorul Nicolae Maniu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre lucrarile din expozitie se regasesc primul tablou in ulei al pictorului - o copie dupa Nicolae Grigorescu realizata de Nicolae Maniu la 15 ani, cel mai recent, creat in octombrie 2013 si intitulat „Ultima cruciada”, precum si impresionantele „Poarta Purgatoriului”, „Sub semnul Varsatorului”, „Vise interferente”, „Tentatia convertirii” sau ”Capcana de ingeri”.
Nicolae Maniu, artistul pe care Ziarul Financiar l-a definit drept “cel mai vandut pictor roman”, s-a nascut in urma cu 70 de ani in Turda si a absolvit in 1969 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj, sectia sculptura. A inceput sa practice insa pictura, ajungand in scurta vreme la o conceptie artistica proprie a spatiului pictural pe care o va pastra pe intreg parcursul carierei sale.