Disectia tehnica a super arenei din Cluj. Ce materii prime incap intr-un stadion de 43,9 milioane de euro

Disectia tehnica a super arenei din Cluj. Ce materii prime incap intr-un stadion de 43,9 milioane de euro

Federatia Romana de Fotbal a anuntat zilele trecute ca nationala Romaniei va disputa meciuri din preliminariile Euro 2016 pe trei stadioane: National Arena, Cluj Arena si „Ilie Oana“ din Ploiesti.

Sunt cele mai moderne arene din tara si singurele care se ridica la standardele UEFA, pentru organizarea de partide internationale. Un astfel de stadion urmeaza sa fie construit pe viitor si in Craiova. Arenele din Romania incep sa se modernizeze, iar Prosport va prezinta cum ajunge un stadion de la stadiul de proiect la cel de produs finit si ce necesita o astfel de constructie. Am luat ca exemplu Cluj Arena, stadionul inaugurat in 2011 si care, doi ani mai tarziu, a devenit primul profitabil din Romania.

Se intinde pe 43.000 de mp

Totul a inceput cu demolarea totala a vechii arene „Ion Moina“. Procedura de demolare a inceput pe 16 septembrie 2008 si a costat 200.000 de lei. Odata distrus vechiul stadion, a fost constituit proiectul pentru noul stadion. In limbajul proiectantilor, se dorea o constructie inscrisa in categoria „B“, de importanta deosebita. „Stadionul se va realiza prin imbinarea a doua tribune si doua peluze formate din zece corpuri de cladire“, era specificat in proiectul stadionului. Suprafetele pe care se intinde „bijuteria“ erau calculate ca fiind de 8.856,4 mp, in ceea ce priveste suprafata construita, in timp ce intregul complex are o suprafata desfasurata de 43.027,2 mp, aici fiind calculate inclusiv subsolurile cladirii. In proiect era specificat si faptul ca tribunele nu trebuie sa depaseasca inaltimea de 36,95 metri. Structura de rezistenta aleasa pentru tribune a fost de cadre cu stalpi si grinzi din beton armat, iar placile au fost de asemenea realizate din beton armat. Acoperisul proiectat pentru invelirea tribunelor a fost confectionat din policarbonat si fasii din tabla de aluminiu.

31.353 de metri cubi de beton au fost folositi la constructie

Citește și
Ana Maria Prodan
"Lucratura" sau strategie? Miriuta: "Ana Maria nu va ramane in niciun caz in conducerea lui "U"!"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

31.000 de metri cubi de beton
Pe 15 iulie 2009 au inceput lucrarile propriu-zise la noul stadion, iar data de finalizare a fost mutata pe parcursul constructiei, din 15 iulie 2011 in 7-8 octombrie 2011. Luand in considerare amploarea proiectului, cantitatile de materiale folosite au fost considerabile. Stadionul pe care „U“ Cluj isi desfasoara partidele de pe teren propriu a necesitat 92.503 metri cubi de sapatura, 31.353 de mc de beton, din care 60 la suta au fost folositi in infrastructura si peste 4.000 de tone de otel beton. Si celelalte materiale folosite in constructia tribunelor au avut cantitati impresionante. A fost nevoie de 4.110 m3 de beton prefabricat, in grinzi, gradene si scari pentru ca suporterii lui „U“ Cluj sa poata lua loc in tribune. S-au mai folosit 129.121 de mc de cofraje si 1.800 de tone de confectie metalica. Pentru ca fatada stadionului sa aiba imaginea futurista de astazi s-au folosit peste 7.000 de metri patrati de tabla perforata.
12 ramuri sportive si-au desfasurat activitatea pe Cluj Arena

Sute de spatii interioare
Sub tribune, Cluj Arena devine un adevarat mall, cu sute de spatii care pot gazdui de la birouri la sali pentru nunti sau concerte. „Am folosit modelul german. Am studiat stadioanele din München si Frankfurt. Diversitatea a fost cea mai mare reusita. Cluj Arena inseamna o diversitate cat mai mare de sporturi, dar si de alte activitati“, spune Radu Ratiu, directorul Cluj Arena. La subsol au fost compartimentate spatii pentru parcari subterane, anexe si spatii tehnice (centrala termica, grupuri electrogene, tablouri electrice). Tot acolo se gasesc si spatii comerciale, dar si un muzeu al sportului clujean. Si pentru primirea echipelor a fost alocat un spatiu impresionant. Vestiarele sunt inconjurate de birouri pentru oficiali, staff-ul administrativ si VIP, sali de incalzire, cabinete medicale sau spatii de recuperare. La etaje, pe langa salile de conferinta au mai fost construite sali VIP si VVIP cu loje si zone de bar, dar si doua terase de 90 si 374 metri patrati.

Nocturna realizata pentru transmisii tv
Cluj Arena este si un important consumator de energie electrica. Utilitatile sunt suportate in special de societatea care administreaza stadionul. „In medie, avem facturi pentru utilitati de aproximativ 45.000 de euro pe luna. Doar gazul e 10.000 de euro“, spune Radu Ratiu. In ceea ce priveste curentul, nocturna este cel mai mare consumator. Aceasta a fost proiectata pentru ca meciurile care se desfasoara pe timpul serii sa poata fi televizate in conditii optime. Astfel, cei 4 stalpi de nocturna pot sa lumineze la intensitati diferite, in functie de cerintele televiziunii care transmite partida. Sunt patru trepte de iluminare, una de antrenament si trei de competitie. Cele pregatite pentru un meci official dezvolta 2400 de luxi in directia camerelor principale si 2000 de luxi, in plan vertical, in directia camerelor mobile. Iluminarea orizontala poate ajunge la 3000 de luxi pentru un nivel de transmisie HD. In cazul in care apar probleme la alimentarea cu energie electrica, Cluj Arena dispune de doua surse de alimentare independente.

8.658 de metri patrati este suprafata gazonului de pe stadion

Poate fi evacuat in 4 minute si 30 de secunde
22 martide 2011 este o alta data importanta in istoria constructiei Cluj Arena. Atunci a fost montat primul scaun din stadion. La final, arena avea 30.246 de locuri, impartite pe sectiuni. In afara celor 28.465 de scaune din plastic au mai fost montate scaune VIP si VVIP. Primele sunt tapitate, au cotiere si sezut rabatabil, iar fotoliile destinate personalitatilor importante sunt separate de celelalte zone prin parapeti de sticla securizata si laminata. Pe langa acestea, Cluj Arena mai dispune de 175 de scaune pentru presa si 114 locuri de comentatori. La realizarea tribunelor s-a luat in considerare si timpul maxim de evacuare a stadionului, in conditii de alerta. Stadionul a fost proiectat ca 30.000 de oameni sa poata iesi in 4.5 minute, in astfel de situatii.

40.000 de fani la concertul Scorpions
Cei care manageriaza Cluj Arena spera ca gazduirea unui meci al nationalei sa aduca un record in ceea ce priveste numarul de spectatori prezenti in tribuna. Pana acum, Cluj Arena nu a fost niciodata plin la un meci de fotbal. Recordul a fost atins in martie 2012, la partida „U“ Cluj – Steaua. 27.000 de spectatori au venit atunci in tribune. Partida cu Dinamo din acelasi campionat a adus pe stadion 25.000 de oameni, iar la meciul de inaugurare, „U“ Cluj – Kuban Krasnodar, din 12 octombrie 2012, au fost prezenti doar 21.000 de spectatori.
Mult mai multi oameni au asistat la concertele organizate pe stadionul din Cluj-Napoca. Recordul absolut a fost atins atunci cand trupa Scorpions a concertat pe stadion. Peste 40.000 de spectatori au fost prezenti la acel eveniment, in octombrie 2011. Atunci spectatorilor li s-a permis si accesul pe gazon. Roxette si Smokie sunt formatiile care au adus si ele in tribune peste 20.000 de oameni. Chiar daca sistemul de sonorizare al stadionului nu a fost folosit la evenimentele mentionate, acesta este unul care la meciuri asigura o presiune sonora uniforma de aproximativ 105 – 110 decibeli.

A costat 44 de milioane de euro
Stadionul Cluj Arena a fost construit exclusiv din fondurile Consiliului Judetean, fiind a doua arena din categoria Elite inaugurata in Romania, dupa National Arena. Trei societati de constructii au lucrat la ridicarea stadionului, ale carui costuri totale au ajuns la putin sub 44 de milioane de euro. 43.959.908,37 de euro sunt costurile oficiale de constructie ale Cluj Arena. Aceasta este suma totala, cu tot cu TVA, insa daca este scazuta taxa pe valoare adaugata, stadionul ajunge sa coste 35.791.793,55 euro. Ca o comparatie, National Arena a costat 234 de milioane de euro. Costul „pe un scaun“ la stadionul din Bucuresti a fost de aproximativ 4200 de euro, in timp ce la Cluj Arena costul „pe un scaun“ nu depaseste 1200 de euro.

29.957 de scaune destinate spectatorilor sunt montate pe Cluj Arena

A gazduit 12 ramuri sportive
Cluj Arena este recunoscut in special ca stadionul pe care joaca FC Universitatea Cluj. „Sepcile rosii“ au disputat 42 de partide pe acest stadion din 2011 incoace. Fotbalistii lui „U“ au impartit insa gazonul si cu alte echipe, in acesti ani. Echipa feminina de fotbal Olimpia Cluj a jucat partidele din Champions League, iar in toamna lui 2012 s-a jucat si un meci de Liga a III-a intre Sanatatea Cluj si Unirea Dej. Au fost si meciuri de rugby pe Cluj Arena. „U“ Cluj si-a disputat aici, pentru o perioada, partidele din campionat, iar nationala Romaniei a fost si ea prezenta pe stadion la meciuri din preliminariile pentru Campionatul Mondial. „Am gazduit chiar si un meci de fotbal american“, spune directorul Radu Ratiu, cu referire la finala campionatului national pe care Cluj Crusaders l-a jucat pe stadion. In afara sporturilor de echipa, arena mai gazduieste sporturi individuale, in salile de sub tribuna a doua sau pe cele doua piste de atletism. Exista sectii de box, haltere, lupte, karate, arte martiale si judo, pe langa toate probele atletismului.

Prima arena profitabila din Romania
Cluj Arena a devenit, la finalul anului 2013, primul stadion din istoria Romaniei cu profit operational. Conform surselor ProSport, profitul Cluj Arena pe 2013 s-a ridicat la 10 milioane de lei. Sursele de venit ale stadionului sunt in mare parte generate de inchirierea spatiilor din incinta arenei. „Chiria pentru inchirierea stadionului este 7.500 de euro pe meci. Mai avem 6 spatii comerciale si 8 spatii sportive, care pot fi inchiriate. De asemenea, in salile de festivitati se organizeaza nunti sau petreceri“, declara Radu Ratiu.

Nu poate gazdui meciuri de la Euro
Cu toate ca se incadreaza in categoria a patra UEFA Elite, Cluj Arena nu va putea gazdui meciuri la turnee finale de campionat mondial sau european. Chiar si Arena Nationala are probleme in a organiza partide la turneul final din 2020. Standardele UEFA sunt extrem de drastice in acest caz. Un stadion care gazduieste partide la un turneu final nu poate sa aiba mai putin de 60.000 de locuri, dublu fata de numarul de scaune de care dispune Cluj Arena.

35.791.793,55 de euro este costul de construnctie al arenei, fara TVA
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Sanctiuni drastice dupa CFR-U. Ambele formatii vor juca in afara Clujului urmatorul meci
Sanctiuni drastice dupa CFR-U. Ambele formatii vor juca in afara Clujului urmatorul meci

 Incidentele din timpul partidei CFR – „U” Cluj, scor 1-2, si mai ales de la final, atunci cand mai multi suporteri ai „sepcilor rosii”, au intrat pe teren, nu au fost trecute cu vederea de Comisia de Disciplina a Ligii Profesioniste de Fotbal.

"Lucratura" sau strategie? Miriuta: "Ana Maria nu va ramane in niciun caz in conducerea lui "U"!"

Agentia de publicitate sportiva din Germania a batut palma aseara cu Ioan Marginean pentru preluarea a 98% din actiunile clubului Universitatea Cluj.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.