Vezi cum aratau reclamele din ziarele aradene de acum un secol. Cu ce mesaje erau atrasi clientii

08-01-2013 13:32


reclame vechi, ziar Arad

 “Am onoare a aduce la cunostinta on public, ca in localul meu se poate capata in stare proaspata berea” – asa suna anuntul publicitar al unui restaurant aradean, publicat in ianuarie 1913.

 Pe langa grafica simpla, reclamele de acum un secol atrag atentia prin limbajul vremii si mesajele prezentate. Si in acele vremuri, comerciantii incercau sa isi atraga clienti folosind cuvantul “gratis” chiar daca nu ofereau nimic degeaba.

In reclama unei ceasornicarii apare scris mare acest cuvant, doar pentru a atrage atentia: “GRATIS nu, dar pentru preturi foarte ieftine poti sa cumperi cele mai bune oroloage, oroloage cu pendul, de parete si desteptatoare”.

Un fotograf aradean face reduceri pentru cititorii ziarului “Romanul” cu urmatorul mesaj: “Referindu-va la acest ziar veti avea favor in preturi”.

Un al localnic, Farkas Abraham, se prezinta ca “mare intreprinzator de rachiuri” ce ofera “rachiu de pruna si de drojdii, totfelul de licheruri si vinuri veritabile de deal”.

Majoritatea reclamelor din ziarele de acum o suta de ani sunt publicate de mici intreprinzatori, de la potcovari, fierari si croitori, la proprietari de “pravalii de specialitati de moda” sau de societati de imprumuturi financiare.

De remarcat este ca multe dintre reclamele vremii se incheie cu formule de politete adresate clientilor, precum “Cu distinsa stima” sau “Ne rugam de sprijinul onorabilului public romanesc”.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO