Trei aradeni au facut firme pe numele unor oameni ai strazii si au tepuit statul cu un milion euro

30-04-2013 14:42


euro confiscati

 Procurorii aradeni au dispus astazi, trimiterea in judecata a trei persoane acuzate de o evaziune fiscala de aproape un milion de euro, comisa prin firme de tip fantoma care erau infiintate pe numele unor nevoiasi.

 Anchetatorii afirma ca cei trei suspecti au infiintat in 2011 trei societati comerciale, dar au convins trei oameni ai strazii sa figureze drept administratori, promitandu-le acestora sume de bani cuprinse intre 800 si 1500 de lei.

Cum nu au scoala, nevoiasii au acceptat, fara sa inteleaga ca patronii vor comite infractiuni folosindu-se de numele lor. Ceea ce au si facut, cumparand din Comunitatea Europeana cantitati mari de alimente, pe care le-au vandut apoi in Romania, fara sa inregistreze operatiunile comerciale in contabilitate. Astfel, prejudiciul adus statului s-a ridicat la 964.229 de euro.

Procurorii spun ca modul de operare folosit de catre suspecti este cunoscut sub denumirea de evaziune de tip „missing trader” si implica achizitia unor cantitati mari de marfuri in termen scurt din spatiul intracomunitar prin firme fantoma ai caror reprezentanti dispar ulterior, nu pot fi identificati sau sunt insolvabili. Astfel, taxele catre stat raman neachitate.

In goana dupa profit, suspectii au pus in pericol inclusiv sanatatea publica, aducand in tara alimente expirate, carora le schimbau etichetele. Anul trecut, au fost prinsi chiar inainte sa vanda tone de oua expirate.

“Se pregateau sa plaseze pe piata nationala o cantitate mare de oua expirate chiar inainte de Sarbatorile Pascale ale anului 2012. In acest scop, cei trei inculpati au angajat mai multe persoane ce ar fi trebuit sa stearga datele de expirare de pe ouale de import si ar fi urmat sa le stampileze cu date de valabilitate nereale. La finalul perchezitiei, ouale au fost ridicate pentru a fi distruse”, se arata intr-un comunicat de presa remis de Parchetul de pe langa Tribunalul Arad.

Judecatorii au admis propunerea procurorilor de arestare preventiva a celor trei, insa acestia au disparut, fiind cautati fara succes inca de anul trecut.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO