Somnul de veci printre gunoaie. Cimitirele aradene seamana tot mai mult cu rampele de gunoi

30-05-2013 16:22


gunoaie cimitir

 Cimitirele din Arad par fara stapan, in ultima vreme. Aleile nu sunt suficient ingrijite, iar pe marginile lor stau mormane de gunoaie.

 In cimitirul “Pomenirea”, de exemplu, muntii de gunoaie adunati fac ca acest loc de veci sa arate mai rau ca niciodata. Chiar si responsabilii recunosc ca nicicand nu s-au adunat atat de multe gunoaie, dar spun ca cea mai mare parte au ramas de la Pastile Mortilor.

Zecile de tone de resturi vegetale, dar si flori sau coroane din plastic, alaturi de PET-uri si alte ambalaje, sunt depozitate in spatele cimitirului, fiind insa foarte vizibile pentru cei care trec prin acest loc.

Nici la “Eternitatea”, considerat cimitirul cu cele mai mari “pretentii” din oras, nu este cu mult mai bine, mai ales pentru ca gunoaiele sunt lasate pe alei, oamenii reclamand ca nu au containere la dispozitie.

Administratorul cimitirelor locale este Gospodarirea Comunala, o societate aflata sub autoritatea Consiliului Local. Conducerea societatii spune ca “Pomenirea” a devenit locul de depozitare a gunoaielor din celelalte cimitire inca de acum sase ani, cand, evident, era alta conducere.

Constantin Morostes, directorul SC Gospodarirea Comunala: “E drept ca niciodata nu au fost asa multe resturi vegetale adunate, dar nici mie nu-mi place situatia. Va pot spune ca doar ieri am facut un transport la rampa de gunoi, 40 de metri cubi, si ne-a costat 2.900 de lei. Mi se pare prea mult si intentia noastra e sa negociem transportul acestor deseuri”.

Pana cand rezultatul negocierilor va fi cel pe care mizeaza Gospodaria Comunala, deseurile vor mai zabovi in cimitire. Morostes da insa asigurari ca aleile vor fi curatate chiar din acest weekend.

Constantin Morostes, directorul SC Gospodarirea Comunala: “Au fost sarbatori si nici vremea nu a tinut cu noi, insa avem in plan ca la acest sfarsit de saptamana sa facem curatenie generala”.

Pentru a scapa de plata depozitarii gunoaielor la singura rampa autorizata, Gospodarirea Comunala se gandeste sa investeasca in construirea unui incinerator. O problema ar putea fi insa faptul ca societatea a intrat recent in insolventa, fiind obligata sa renunte si la o parte dintre angajati. Ceea ce poate explica cum au ajuns gunoaiele sa napadeasca aleile cimitirelor.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO