Record de precipitatii in Arad. Au fost inundate o mie de hectare de terenuri si zeci de gospodarii

01-04-2013 13:47


inundatii arad

Precipitatiile abundente din ultimele zile creaza tot mai multe probleme in judetul Arad, dar si in municipiu, unde sunt inundate cateva strazi.

Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Arad, ploaia de noaptea trecuta a inundat mai multe strazi din municipiu, fiind afectate zeci de gospodarii. Retelele de canalizare s-au infundat sau pur si simplu nu au mai facut fata, fiind semnalate inundatii pe strazi din cartierul Gai, dar si din alte zone, cum ar fi strazile Sezatorii, Poetului sau Gradinarilor.

Apa pluviala a ajuns in curti, gradini sau chiar in pivnitele caselor, iar pompierii intervin non-stop cu motopompe.

In comuna Apateu, cantitatile de precipitatii cazute sunt record. “Aseara au cazut 25 de litri pe metru patrat in doar cinci minute. In toata luna martie, am avut 165 de litri pe metru patrat, de trei ori mai mult decat media anuala pentru luna martie. Pamantul este imbibat iar panza freatica a ajuns la suprafata. Pur si simplu apa curge de pe camp in sat, care este la un nivel mai jos”, a declarat primarul, Aurel Bondor.

Aproximativ 100 de gospodarii au fost inundate, iar dintr-o curte, animalele au fost evacuate. In comuna au mai fost acoperite de ape peste 700 de hectare de pasuni si terenuri cultivate cu cereale, la care se adauga 50 de gradini inundate si zeci de solarii distruse de vijelii si ape.

Inundatii au mai fost semnalate in gospodarii din Siad si Ciuntesti, aici fiind afectate si sute de hectare de terenuri.

Potrivit Prefecturii, in judet au fost depasite cotele de atentie pe unele cursuri, cum ar fi Crisul Negru, la Zerind si Iarmata, Valea Teuz, la Misca, si paraul Sartisa, in comuna Craiva. Daca ploile continua, apele s-ar putea revarsa, astfel ca a fost activat Comandamentul Operational Judetean pe langa ISU.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO