Primaria Arad cumpara tramvaie noi, iar biletele vor fi emise electronic. Investitia, 11 mil. euro

23-05-2013 16:47


tramvai nou

 Licitatia internationala pentru achizitia de tramvaie noi in Arad a fost lansata de cateva zile, iar cinci companii au cumparat deja caietele de sarcini.

 Ofertele pot fi depuse pana la 1 iulie, cand vor fi deschise si vor intra in etapa de evaluare. Concurenta se anunta serioasa, avand in vedere ca municipalitatea e gata sa plateasca aproximativ noua milioane de euro pe sase tramvaie.

O prevedere importanta din caietul de sarcini, de care se va tine cont la alegerea funizorului, este ca tramvaiele sa aiba un consum energetic mic. Interesant este ca tocmai producatorul din Arad al tramvaiului “Imperio”, adica Astra Calatori, isi promoveaza produsul ca fiind cel mai economic din lume din clasa sa, la capitolul consum de energie electrica.

Tramvaiul aradean a fost lansat de doi ani, iar conducerea fabricii afirma inca de atunci ca va fi vandut cu circa 1,7 milioane de euro, adica un pret cu circa 30 la suta mai mic fata de produsele concurente existente in lume.

Alte conditii mentionate in caietul de sarcini sunt ca toate echipamentele mecanice si electrice sa aiba o durata minima de functionare de 30 de ani si de cel putin 600.000 de kilometri.

Primarul Aradului, Gheorghe Falca, a declarat astazi ca tramvaiele vor trebui livrate incepand de anul viitor, contractul cu furnizorul care va castiga licitatia urmand sa fie semnat in acest an.

Achizitia e finantata cu un credit BERD de 11 milioane de euro, care prevede si modernizarea depoului local si implementarea unui sistem electronic de emitere a biletelor de calatorie.

Referitor la acest sistem, primarul a precizat ca in oras vor fi instalate dispozitive care vor emite bilete cu banda magnetica, iar pasagerii vor avea posibilitatea de a plati in functie de timpul estimat al calatoriei. Astfel, daca un calator va avea de schimbat mai multe tramvaie pe traseu, va putea cumpara un bilet valabil o ora sau mai mult, care va putea fi folosit in orice mijloc de transport public, inclusiv autobuze.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO