Sebis va avea cel mai mare parc fotovoltaic din Romania. Investitie cat 28 de insule in Grecia

06-02-2013 11:01


panouri fotovoltaice, sebis

Aproape 200 de hectare de teren din orasul aradean Sebis vor fi ocupate de peste 310.000 de panouri fotovoltaice, in urma unei investitii spaniole care se afla in derulare.

Este vorba de trei proiecte energetice, doua pe cate 22 de hectare, care sunt aproape finalizate, si un proiect pe 150 de hectare, care va incepe in cateva saptamani. Pana acum, au fost montate 72.000 de panouri.

O companie spaniola a alocat 100 de milioane de euro pentru aceste proiecte, iar orasul Sebis urmeaza sa aiba cel mai mare parc fotovoltaic din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa.

Primele doua proiecte vor fi finalizate peste cateva saptamani, panourile avand o putere totala de 15 MW. Energia va fi vanduta pe piata libera, fiind deja semnate contractele de conectare la reteaua nationala de energie electrica”, a declarat, pentru stirileprotv.ro/vest, directorul tehnic al proiectelor, Dragos Baghiu.

Al treilea proiect va fi finalizat in vara, cele 245.000 panouri ce vor fi instalate pe 150 de hectare urmand sa aiba o putere de 50 MW, adica de peste zece ori mai mare decat consuma orasul Sebis.

Va fi cel mai mare parc fotovoltatic din Romania. Pentru bugetul local, investitia este o sursa importanta de venituri. Daca acum avem venituri proprii de patru milioane de euro pe an, ele vor creste cu inca doua milioane de euro, adica cu 50 la suta”, spune primarul orasului, Gheoghe Feies.

La aceste proiecte lucreaza acum 700 de oameni, 200 sunt specialisti adusi din Spania, iar restul fiind din Sebis sau judetele invecinate.

Cu acesti bani, investitiorii spanioli si-ar fi putut cumpara 28 de insule private, de marime medie, in Grecia, conform PrivateIslandesOnline.Com.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO