Oierii din judetul Arad sunt disperati. Lupii infometati le-au sfasiat zeci de oi in doar doua ore

09-04-2013 10:51


Zeci de oi macelarite

 Mai multi oieri din judetul Arad sunt disperati dupa ce turmele le-au fost atacate de haite de lupi flamanzi. Cel mai dur atac s-a petrecut aseara, cand 23 de oi au fost sfasiate, iar alte 10 sunt de negasit. Totul, in doar doua ore.

 Oierii aradeni din satul Chesint se uita acum neputinciosi la remorca plina de lesurile oilor. Au pierdut in cateva zeci de minute, 3000 de euro si nu au cum sa isi recupereze paguba. Atacul lupilor a fost fulgerator.

“Acolo in padure erau, era vreme urata, condiitii rele. Haita a venit, ciobanul a vazut vreo trei lupi, dar erau mai multi. Ciobanul fugea dupa oi si pe cealalta parte, lupul le omora”, a spus mahnit Ioan Sterp, proprietarul unei turme de oi.

Ciobanul care pastorea oile a incercat sa isi regrupeze turma, dar nu a reusit. Degeaba a asmutit cainii pentru ca odata ce lupii au reusit sa desparta turma, nu a mai avut ce sa faca decat sa fuga dupa ajutor.

“La nivel de zona pierdem injur de 50-100 de capete in localitate. La nivelul judetului Arad am inteles ca se da autorizatie sa se omoare numai trei lupi pe an. S-au inmultit si sunt flamanzi, e normal sa atace. Sa nu fie omorati, dar macar speriati sa mearga in alta parte. Iarna lunga de anul asta i-a afectat”, a spus Nicolae Danulet, un alt proprietar de oi.

Oierii sunt disperati: nu au cum sa se apere in fata atacurilor lupilor.

Medicul veterinar din zona a supervizat actiunea de stringere a lesurilor de animale si transportul acestora la DSV Arad.
“Noi am fost notificati in aceasta dimineata. 23 de capete au fost distruse, unele in proportie de 30%, altele in proportie de 50%”, a declarat dr. Marin Giura, medic veterinar.

Proprietarii de turme de oi fac un apel la autoritati sa ii ajute in vreun fel, pentru ca in ritmul acesta se tem ca pana de Paste nu vor mai avea ce sa vanda la piata.

Sursa: Pro TV

Tags: turme, oi, haite, lupi, arac, arad,

VIDEO PROTVPLUS.RO