Medici aradeni “in sfera penalului” din cauza unui aparat cu radiatii, periculos pentru sanatate

28-01-2013 14:30


Spital Judetean Arad

 Declaratie surprinzatoare a reprezentantilor Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad. Acestia afirma ca se afla “in sfera penalului” din cauza unui aparat pentru radiografii care emite radiatii de sase ori peste limita legala.

Seful Sectiei de chirurgie ortopedica a spitalului, medicul Dan Fruja, a declarat, in plenul sedintei de astazi a Consiliului Judedean Arad, ca aparatul pentru radiografii folosit in prezent este depasit, iar la ultimele masuratori a rezultat ca iradiaza de sase ori mai puternic un pacient decat permite legislatia.

Doza de radiatii administrata este de sase ori mai mare decat se prevede, iar aparatul este inca folosit pentru ca e indispensabil pentru interventii. Practic, ne aflam in sfera penalului si putem fi dati in orice moment in judecata”, a spus medicul.

El a facut aceasta declaratie in momentul in care unii consilieri judeteni au pus in discutie necesarul de investitii la spital, pe ordinea de zi a sedinteI existand un proiect de contractare a unui credit de 1.100.000 de euro pentru aparatura noua.

Pe lista solicitarilor medicilor se afla si un dispozitiv nou pentru radiografii, care costa 100.000 de euro. Proiectul a trecut, medicii reusind sa-i convinga pe consilieri de importanta modernizarilor.

Purtatorul de cuvant al spitalului, dr. Adrian Wiener, a declarat pentru stirileprotv.ro/vest ca in spital mai exista un aparat pentru radiografii la Chirurgie, singurul care se incadreaza in limitele legale de iradiere, insa este suprasolicitat si din aceasta cauza mai este folosit si cel de la Ortopedie, care este depasit.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO