La 102 ani, e cel mai sanatos din familie. Secretul longevitatii jandarmului aradean Craciun Pantea

12-01-2012 08:38


Craciun Pantea

Dupa doua razboaie mondiale, sapte ani petrecuti in lagar in Rusia, o sumendenie de probleme de viata, un aradean a ajuns sanatos la varsta de 102 ani.

Craciun Pantea si-a sarbatorit astazi ziua de nastere impreuna cu familia si cu jandarmi mult mai tineri decat el, care i-au adus un tort aniversar, o sampanie si o diploma de excelenta. Centenarul a depanat cu aceasta ocazie cateva amintiri, mai ales neplacute. In primul razboi mondial, un glont l-a ratat milimetric pe front, iar in al doilea razboi a ajuns prizonierul rusilor, astfel ca si-a petrecut sapte ani de viata intr-un lagar din Rusia, pana in 1951.

”Am mancat acolo si gunoaie ca sa supravietuiesc. Cojile de cartofi fierte sau carnea de animale moarte erau mancare de sarbatoare. Nu aveam haine, nici chiloti, stateam goi in frigul din lagar”, isi aminteste jandarmul veteran.

Care este secretul longevitatii? Craciun Pantea spune ca tocmai problemele, care nu l-au ocolit in viata. ”M-au calit toate problemele. Nu imi amintesc cand am fost bolnav ultima data”, spune veteranul.

Nici sotia sa, Elena, care are 86 de ani, nu isi aminteste sa fi fost nevoie sa il ingrijeasca pe cel care ii e alaturi de 58 de ani.

”De mancat, mananca orice, mai ales supe. Dar zilnic mananca fructe si poate astea ii dau inca putere. Bea in fiecare zi si un pahar de vin, zice ca e sanatate curata si poate are dreptate”, spune sotia.

Nepoata, Lavinia, spune ca bunicul sau este cel mai sanatos din familie: ”E singurul din familie care nu ia niciun medicament. E sanatos tun. Umbla prin gospodarie, citeste ziarul fara ochelari, doar auzul este putin afectat”, spune nepoata.

Jandarmul centenar are patru nepoti si trei stranepoti, cativa fiind alaturi de el la petrecerea pregatita.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO