Iluminatul stradal din Arad, afacere de 66 milioane euro. Lampile LED iau locul celor clasice

29-10-2012 14:06


locuinte arad

 Municipalitatea aradeana va licita modernizarea si extinderea iluminatului public, in cadrul proiectului urmand sa fie schimbate lampile stradale clasice si mari consumatoare de energie cu lampi LED.

 Documentatia si caietul de sarcini urmeaza sa fie publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, iar compania care va castiga licitatia trebuie sa sa angajeze ca finalizeaza proiectul in urmatorii patru ani, pe cheltuiala proprie. Urmeaza apoi ca municipalitatea sa plateasca investitia de 66 milioane euro in 25 de ani, in rate fixe.

Conform caietului de sarcini, din cele 15.150 de lampi stradale din oras, peste 5.000 vor fi schimbate cu dispozitive de tip LED. Totodata, vor fi instalate in plus 11.000 de astfel de lampi moderne pe strazi, alei sau in parcuri neiluminate acum si in zonele rezidentiale ale orasului care au aparut in ultimii ani.

Noile corpuri de iluminat sunt mult mai eficiente, avand un consum energetic de cinci ori mai mic decat cele actuale, dar si o durata de viata mai mare. Lumina oferita de aceste lampi este mai aproape de cea naturala”, afirma purtatorul de cuvant al Primariei Arad, Corina Draghici.

Anual, municipalitatea plateste peste sapte milioane de lei pentru iluminatul stradal, iar inlocuirea a cinci mii de lampi clasice cu cele LED va permite o economie de 500.000 de lei.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO