Coco, papagalul vorbitor care isi zice Pityuka, fluiera dupa fete si latra la catei. Afla-i povestea

10-05-2012 11:54


Lingusitor, sociabil, pupacios, capricios, gelos si foarte poznas. Asa este descris Coco, un papagal amazonian vorbitor care este membru cu drepturi depline intr-o familie de aradeni.

Coco este in centrul atentiei familiei Oliniuc, care l-a adoptat in urma cu patru ani. “L-am gasit intr-un magazin din Arad si mi-a atras atentia pentru ca a fluierat dupa mine. Isi spunea numele de atunci, Pityuka, si cerea afectiune. Nu am putut sa plec fara sa il iau cu mine”, spune Elena Oliniuc, care a platit pentru inaripata aproape o mie de euro.

Desi avea un an cand si-a gasit o familie, Coco nu a avut probleme de adaptare, dimpotriva. De cum s-a vazut in masina noilor stapani, inaripata a inceput sa rada in hohote. “Am ramas uimiti de cum radea, pentru ca o facea precum oamenii. Am inceput si noi sa radem si tot asa am tinut-o cu totii pana cand am ajuns acasa”, spune Elena.

Lui Coco nu i-au trebuit multe zile ca sa invete numele membrilor familiei, insa pe al sau il mai uita cateodata si se prezinta musafirilor tot Pityuka, asa cum era strigat de crescatorul din Ungaria, de unde a fost adus la magazinul aradean. Pe cei cinci membri ai familiei Oliniuc ii striga pe rand, cerand de la fiecare atentie. Totusi, pentru femei are o slabiciune, pentru ca le striga mai des si fluiera dupa ele. “Asa m-a cucerit, fluierand dupa mine, si continua sa faca asta si cand avem vizitatoare”, spune Elena.

Papagalul pronunta foarte clar zeci de cuvinte iar pe musafiri ii intreaba mereu “Ce faci?”. “Papagalii amazonieni sunt pasari inteligente, au abilitatea de a vorbi si pot invata peste doua mii de cuvinte. "Coco este foarte vorbaret si asta il face uneori cicalator”, mai spune stapana inaripatei.

Cicaleala nu este cea mai mare grija a stapanilor, care se plang uneori de boacanele pe care le face Coco. “Imita alarma de la masina in toiul noptii si ne face sa iesim in strada. Nu vrea sa se impace cu cateii nostri si daca intra vreunul in casa latra la el. E curios sa vezi cum cainele si papagalul latra unul la altul”, povesteste Elena.

Coco nu se limiteaza insa la latrat. Daca nu reuseste sa il scoata pe patruped din casa, sare din cusca sa loveasca cu ciocul, pentru ca este foarte gelos.

Exotica pasare are si preferinte culinare, precum cartofii prajiti, fructele si apa tonica, dupa care ragaie cu satisfactie. Proprietarii nu pot manca in camera cu papagalul pentru ca fura din farfuria fiecaruia si arunca pe jos ce nu-i place.

Familia Oliniuc ar vrea sa-i gaseasca lui Coco o femela, pentru ca cere foarte multa afectiune, insa decizia e greu de luat, avand in vedere ca pasarea ar putea sa-si igonre apoi familia pentru a-si arata afectiunea doar fata de partenera.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO