Cel mai circulat drum judetean din Arad a ajuns o ruina. Vezi cum se circula intre Arad si Siria

05-11-2012 11:58

 Restrictii de viteza pe unele segmente de drum intre municipiul Arad si comuna Siria. Politistii au fost nevoiti sa limiteze viteza pana la 60 de kilometri la ora din cauza gropilor si a denivelarilor din asfalt.

 Acest drum este cel mai circulat din categoria sa pentru ca ofera legatura principala intre municipiu si orasele Ineu si Sebis, dar si cu zona turistica Moneasa. Pe segmentul de aproximativ 25 de kilometri cuprins intre Arad si Siria au loc cele mai multe accidente inregistrate pe drumurile judetene aradene.

Chiar daca nu s-ar fi impus restrictii de viteza, e greu sa circuli cu mai mult de 50 sau 60 de kilometri la ora. “Am instalat chiar si un aparat radar in apropiere de Siria pentru a ne asigura ca sunt respectate limitele de viteza. Carosabilul a fost distrus de traficul greu, in zona existand si balastiere”, a spus seful Politiei Rutiere Arad, Dorin Goilean.

In ultimii 20 de ani, niciodata nu s-a circulat atat de rau pe cei 25 de kilometri, care au devenit o ruina. Cu toate acestea, reparatii nu se fac. Asta pentru ca soseaua nu se mai afla in administrare judeteana.

Pana in luna mai, drumul era in administrarea Consiliului judetean, care l-a transferat insa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismulu pentru reabilitare prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). A fost un  artificiu juridic pentru ca finantarea sa fie asigurata de Guvern, nu prin bugetul judetean.

Lucrarile chiar incepusera dar au fost oprite dupa numai o saptamana, pentru ca dupa schimbarea Guvernului au fost blocate finantarile prin PNDI, suspectandu-se nereguli. 
 
Noi nu mai avem niciun drept de administrare, drumul a fost predat prin protocol ministerului. Prin blocarea PNDI, in judet au ramas fara finantare lucrari pe 307 kilometri de sosele, proiecte insumand 330 de milioane de lei”, a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean, Andreea Otoiu.

Drumul urma sa fie complet reabilitat pana la Seleus, de unde asfaltul este bun, insa nu se stie daca si cand se va debloca finantarea. Nici autoritatile judetene nu vor sa preia drumul inapoi decat dupa ce va fi reabilitat de minister, pentru ca nu are prevazute in buget sumele necesare.

In aceeasi situatie, insa cu un asfalt mai bun, se afla si soseaua Arad-Zadareni-Felnac.


VIDEO PROTVPLUS.RO