Alegeri prezidențiale SUA. Cine e principalul favorit în ziua alegerilor din Statele Unite

Ultima actualizare: 03-11-2020 21:12
Trump vs. Biden
AFP

Alegeri SUA 2020. Joe Biden, candidatul democrat la alegerile prezidențiale SUA 2020, a fost prezentat ca fiind favorit și în ziua dinaintea scrutinului din 3 noiembrie.

Sondajele îl plasează de luni de zile pe democratul Joe Biden în poziţia de favorit în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, însă republicanul Donald Trump spune că el va arăta că ele mint, ca în victoria sa surpriză din 2016, relatează AFP, care prezintă ultimele intenţii de vot de luni, cu o zi înainte de scrutin, potrivit News.ro.

Alegeri prezidențiale SUA. La nivel național, Biden conduce
 

Potrivit mediei studiilor de opinie stabilite de site-ul RealClearPolitics, Joe Biden, creditat cu 51% din intenţiile de vot, îl devansează cu 6,7 puncte procentuale pe Donald Trump (44,35).

Acest avantaj a rămas per ansamblu stabil de-a lungul lunilor, chiar dacă a urcat uneori până la zece puncte procentuale.

Avansul actual reprezintă mai mult decât dublul celui de care dispunea Hillary Clinton cu o zi înainte de vot, în urmă cu patru ani. La acea vreme, sondajele au fost relativ corecte cu privire la votul popular, obţinut de către democrată.

Pentru a ajunge la Casa Albă, însă, este necesară obţinerea unei majorităţi a voturilor marilor electori, atribuite stat cu stat. În acest sens, atenţia se concentrează asupra câtorva state-cheie, susceptibile să treacă dintr-o tabără în alta şi să stabilească rezultatul alegerilor.

Alegeri prezidențiale SUA. În ce state îl devansează Biden pe Trump
 

Joe Biden îl devansează confortabil pe Donald Trump în sondaje în Michigan (+5,1 puncte procentuale) şi Wisconsin (+6,6 puncte procentuale), două state din Nordul Statelor Unite, în care, spre surpriza generală, în urmă cu patru ani, miliardarul newyorkez a obţinut victoria, ceea ce a contribuit la victoria sa.

În Pennsylvania, unul dintre statele cele mai observate în aceste alegeri, avansul său este uşor mai mic - de 4,3 puncte procentuale -, mai apropiat de marja de eroare.

În statele-cheie din sudul ţării, intenţiile de vot sunt mult mai strânse.

În Florida, pe care Donald Trump trebuie să o păstreze cu orice preţ, dacă nu vrea să-şi aneantizeze şansele la al doilea mandat, candidaţii sunt cot la cot (+1 punct procentual Joe Biden). Democratul conduce, în ultimul sondaj al New York Times, (NYT) cu 3 puncte procentuale, însă, în sondajul Washington Post/ABC News, republicanul este cel care conduce cu 2 puncte procentuale.

Aceeaşi situaţie în Arizona (+1 punct procentual pentru Joe Biden).

În North Carolina, curbele s-au încrucişat în ultima linie dreaptă şi-i dau acum lui Donald Trump un uşor avans de 0,6 puncte procentuale.

Alte site-uri specializate - ca FiveThirtyEight - îşi calculează mediile diferit şi afişează, astfel, date finale sensibil mai favorabile democratuui.

În statele-cheie însă, institute de sondare etichetate ca republicane îl creditează adesea cu un avantaj pe preşedintele în exerciţiu. Aceste organizaţii - ca Trafalgar - sunt acuzate de către mai mulţi observatori şi sondatori că sunt partizane şi că folosesc o metodologie îndoielnică, însă ele însele se mândresc cu faptul că au văzut victoria lui Donald Trump din 2016.

Chiar dacă mediile ultimelor sondaje, stat cu stat, s-ar înşela, ca în urmă cu patru ani, Joe Biden ar obţine, cu toate acestea, o victorie. Însă el nu este la adăpost de o eroare şi mai mare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO