VIDEO. Interviu cu președintele PSD, Marcel Ciolacu: ”Cred că o să câștigăm alegerile”

03-12-2020 12:13


Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, este convins că social-democrații vor câștiga alegerile parlamentare din România, care au loc duminică, 6 decembrie.

Într-un interviu acordat jurnalistului Cristian Leonte pentru www.stirileprotv.ro, liderul PSD a declarat că speră ca prezența la vot să fie cât mai mare, ”ca să avem un Parlament cât se poate de legitim”.

”Eu sper să fie o prezență cât mai mare, să avem un Parlament cât se poate de legitim. Să depășim 50 %. (...) Așa ar fi ideal pentru o democrație, să avem o prezență de peste 50 %, să avem un Parlament legitim și niște forțe politice legitime.” - a spus Marcel Ciolacu.

Președintele PSD nu a vrut să estimeze rezultatul pe care-l va obține partidul său, pentru că social-democrații ... au renunțat să mai studieze sondajele.

”În ultimele săptămâni am exclus și am luat o hotărâre împreună cu colegii mei să nu mai facem niciun sondaj. Cred că sondajul cel mai bun pentru Partidul Social Democrat și pentru simpatizanți sau membri de partid este cât de des iese președintele Iohannis să susțină PNL-ul. Totdeauna, când iese să susțină PNL-ul, după o gafă a Guvernului, ne arată că iarăși PNL-ul a scăzut în sondaje și lucrul acesta ne motivează.” - a declarat Ciolacu pentru Știrile Pro TV.

 

Ciolacu: ”Cred că o să câștigăm alegerile. Președintele e obligat să desemneze un prim-ministru din parteaPSD”

 

Președintele Partidului Social Democrat este convins că membrii PSD vor obține la aceste alegeri cel mai mare număr de funcții în Parlament.

În această situație, Ciolacu susține că președintele României va fi obligat să invite PSD la Cotroceni pentru a face propunerea de prim-ministru al viitorului Guvern.

Marcel Ciolacu”Cred că o să câștigăm alegerile. Cred că Partidul Social Democrat va avea numărul cel mai mare de parlamentari din viitorul Parlament al României.

Cristian Leonte: Cum va arăta majoritatea în acest caz?

Marcel Ciolacu: ”La fel. Haideți să așteptăm să vedem procentele și pe urmă vedem cum se constituie majoritatea. Conform Constituției, partidul care cei mai mulți parlamentari este invitat primul la Cotroceni, merge cu o propunere de prim-ministru, președintele îl desemnează și acest prim-ministru desemnat are 10 zile să-și creioneze viitorul guvern. Ultima oară s-a întâmplat tot cu Guvernul său, Guvernul Cioloș, aceeași procedură a fost”.

Cristian Leonte: Vă așteptați, așadar, după ce câștigați alegerile, ca președintele să vă ofere șansa de a ...

 

Marcel Ciolacu: ”Nu, președintele nu ne oferă nimica, după cum ați văzut, a devenit un politruc al PNL-ului și un purtător de cuvânt al Partidului Național Liberal. Cine ne oferă ceva e Constituția. Aceste drepturi le avem constituțional. Și eu cred, totuși, consider în continuare că suntem un stat european și președintele va respecta Constituția.”

Cristian Leonte: Încă o dată vă întreb, vă așteptați ca președintele să nominalizeze o propunere de prim-ministru din cadrul PSD?

Marcel Ciolacu: ”Sper să nu vă deranjeze. Președintele nu ne oferă nimic. Aceștia sunt pașii constituționali pe care și președintele trebuie să-i respecte. Noi toți trebuie să respectăm legile țării și mai mult Constituția. Dacă vom fi pe primul loc și românii vor considera să ne dea cele mai multe mandate în Parlament, președintele e obligat să desemneze un prim-ministru din partea Partidului Social Democrat. Este posibil să existe o discuție privind nominalizarea. Aici îi dau tot dreptul președintelui de a refuza o anumită nominalizare, deoarece vorbim de cel mai informat om din România, cum este și normal.”

Cu cine va forma PSD majoritate în viitorul Parlament

 

Întrebat cun cine va forma majoritate în viitorul Parlament, dacă va avea cel mai mare număr de parlamentari, Marcel Ciolacu a evitat să dea un răspuns clar, precizând doar că este ”exclus” o colaborare cu PNL.

Președintele PSD a recunoscut că poartă deja discuții în acest sens ”cu toți liderii politici cu reprezentare în Parlament”.

 

Marcel Ciolacu: ”Haideți să vedem ce partide vor intra în Parlament. (...) Românii vor decide ce partide vor intra și ce partide nu. Este o polarizare a luptei politice între Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. Cu certitudine nu o să facem Guvern cu Partidul Național Liberal. Este o decizie deja luată în interiorul partidului și pe care o s-o respect.”

Cristian Leonte: Ați discutat cu alte forțe politice cu care ați putea forma o majoritate după alegeri?

Marcel Ciolacu: ”Am discuții cu toți liderii politici cu reprezentare în Parlament, deoarece aceste atribuții le am în fișa postului, ca si președinte al Camerei Deputaților. Este normal și am și discuții politice. Politica înseamnă și negociere, politica înseamnă și proiecte comune, noi avem un program de guvernare. Ce pot să vă asigur, că nu va mai fi o coaliție, de exemplu pentru acces la resursele naționale sau altă .. Coaliție va fi în jurul unui program de guvernare. Este evident că Partidul Social Democrat și-a schimbat atitudinea, și-a schimbat și membrii. Oricât de cârcotaș ai fi se vede că avem o schimbare și un drum cu totul și cu totul nou.” 

 

 

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO