Alegeri Parlamentare 2020. Cum vor vota cetățenii aflați în carantină

Ultima actualizare: 23-11-2020 19:48

Mai sunt două săptămâni până la alegerile parlamentare, iar pe unii cetățeni votul ar putea să îi prindă în carantină. 

Premierul a dat asigurări că și cei care trăiesc în localitățile închise vor putea vota, iar cei care sunt bolnavi vor putea să cheme urna mobilă.

Și în străinătate s-au făcut demersuri pentru ca românii să poate ieși la vot din zonele aflate în carantină. Alegerile parlamentare vor găsi țara tot în pandemie, însă cu tot mai multe orașe și comune în carantină.

Ludovic Orban: ”Aş vrea să transmit un mesaj că există o oarecare îngrijorare din partea cetăţenilor privitoare la exercitarea dreptului de vot. În toate localităţile carantinate, care vor fi carantinate în dată de 6 decembrie, cetăţenii îşi vor putea exercită dreptul de vot. Nu va exista restricţie în ceea ce priveşte deplasarea cetăţenilor la secţiile de votare pentru exercitarea acestui drept fundamental".

În ziua alegerilor, așteptați-vă să fiți întâmpinați cu același set de reguli ca la alegerile locale. Afară, la rând, păstrați distanța, iar la intrare vă va fi măsurată temperatura. În interiorul secțiilor trebuie să va dezinfectați înainte și după ce votați și, bineînțeles, masca de protecția va fi obligatorie."

Vor putea să voteze și cei care sunt obligați să stea în izolare.

Ludovic Orban: "Îşi vor putea exercita dreptul de vot prin intermediul urnelor mobile, care vor fi transmise către toţi cetăţenii care doresc să voteze, să vină urmă mobilă la ei acasă, din cauza faptului că se află în izolare la domiciliu sau în carantină."

Față de alegerile locale, pe 6 decembrie se va vota și în diaspora. "În străinătate vor fi deschise 748 de secții de votare, dublu față de alegerile parlamentare din 2016. Românii din diaspora vor putea să voteze timp de două zile, sâmbătă și duminică. "

Cele mai multe secții vor fi în Spania, 140, față de 53 câte au fost deschise în 2016. În Italia numărul de secții s-a dublat. Ministerul de Externe face demersuri pentru ca românii să poată ieși din zonele aflate în carantină, dacă nu au la dispoziție o secție de votare.

Oprican Daniel, președinte secție de votare în Padova, Italia: ”Eu cred că așa cum au fost în acest an, în septembrie, alegerile regionale aici în Italia și acum câteva zile cele din Republica Moldova. Au decurs foarte bine pentru aceste țări. Nu cred că vom avea nici noi probleme. Nu se pune problema, pentru că este un motiv întemeiat să te prezinți la o secție de vot. Deci nu cred că vor exista probleme din acest punct de vedere”.

Anul acesta s-au înscris mult mai puțini români pentru votul prin corespondență, aproape 40.000. Pentru a vota fizic în secțiile din afara țării s-au înscris, deocamdată, doar 4000.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO