Scandal după alegerile locale. Motivul pentru care un primar reales și viceprimarul au fost reținuți de polițiști

Ultima actualizare: 10-10-2020 10:43

Alegerile locale au trecut, nu și scandalurile. Cel mai celebru rămâne cel de la Deveselu, unde oamenii au ales primar o persoană decedată.

Într-un sat din Vaslui, primarul și viceprimarul au fost reținuți după ce ar fi falsificat zeci de adeverințe medicale cu ajutorul cărora au fost întocmite cereri de vot cu urna mobilă, iar la Deveselu, unde alegerile au fost câștigate de un primar mort, se vorbește tot de un joc. Fostul edil, membru PSD, ar fi rămas pe liste pentru ca alegerile să fie anulate și să apară un nou candidat, din partea aceluiași partid.

Mai mulți cetățeni au aflat că nu pot vota în secție pentru că ar fi făcut cerere pentru urna mobilă
 

Unul dintre candidații la postul de primar a sesizat autoritățile că în ziua votului mai mulți cetățeni au aflat cu surprindere că nu pot vota în secție pe motiv că ar fi făcut cerere pentru urna mobilă.

Elena Ibănescu, contracandidat: „Toate adeverințele medicale depuse la cereri erau semnate de același medic. Am întrebat și la celelalte secții și erau de același medic semnate toate. Cererile păreau trase la indigo.”

Mai multe adeverințe medicale, în baza cărora s-au făcut cererile pentru urna mobilă, s-au dovedit a fi false. Anchetatorii au făcut percheziții în sediul Primăriei, dar și la câteva locuințe. La finalul cercetărilor, au fost reținuți, pentru 24 de ore, cinci suspecți. Printre ei, primarul reales dar și viceprimarul localității.

Silvia Manta, IPJ Vaslui: „Polițiștii Serviciului Investigații Criminale din cadrul IPJ Vaslui au efectuat verificări într-un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale și complicitate. Față de cinci persoane s-a luat măsura reținerii. Procurorul de caz a dispus plasarea acestora sub control judiciar pentru 60 zile.”

La Deveselu, localitatea va fi administrată de fostul viceprimar până la organizarea unor noi alegeri
 

La Deveselu, până la organizarea unor noi alegeri, localitatea va fi administrată de fostul viceprimar care a anunțat deja că va fi candidatul PSD pentru funcția de primar.

Reporter: „Cât timp ați colaborat cu fostul viceprimar?”

Nicolae Dobre, viceprimar: „Pai mandatul acesta, patru ani și."

La mai bine de două săptămâni de la alegeri, încă sunt săteni care spun că l-ar vota și acum pe primarul mort, daca ar fi trecut pe liste.

Localnic: „Deci daca ar fi tot cu mortul am vota, daca ar fi cei trei candidați care au candidat. Să vedem ce se va alege, nu se alege partidul, ci omul.”

Fostul primar, Ion Aliman, a fost votat de peste 63% dintre alegătorii din Deveselu, în condițiile în care a murit de Covid cu zece zile înainte de alegerile din 27 septembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO