Alegeri parlamentare 2020. Reguli noi de organizare, din cauza pandemiei de Covid-19

Ultima actualizare: 14-09-2020 14:16

La fel ca la alegerile locale, programate în 27 septembrie 2020, și la alegerile parlamentare vom vota cu masca și numai într-o singură zi, mai precis în 6 decembrie.

Senatorii nu au fost de acord cu propunerea opoziției de a prelungi timp de două zile programul în secții.

În schimb, aleșii au venit cu prevederi noi privind siguranța în ziua votului și cu măsuri care ar trebui să ii ajute pe candidați.

Parlamentarii au modificat legea prin care stabilesc regulile de organizare a alegerilor parlamentare. La fel ca la alegerile locale din 27 decembrie, vom intra în secțiile de votare doar cu masca și va trebui să ne dezinfectăm când atingem ștampila și buletinele. Legea vine cu reguli noi pentru diaspora.

Românii care locuiesc în străinătate pot alege să voteze prin corespondență, până pe 21 octombrie. Adică au la dispoziție o lună în plus față de alegerile trecute. Ulterior, ei vor primi prin poștă un plic cu stickerele cu însemnul votat și certificatul de alegător. Buletinul de vot îl vor descărca singuri de pe site-ul autorității electorale permanente și, odată ce și au exprimat votul, vor trimite toate documentele înapoi prin poștă. Noua procedură ar urma să scurteze timpul în care actele necesare votului prin corespondență să ajungă la alegători.

Programul zilei de vot se va prelungi până la miezul nopții dacă, după ora 21, mai sunt oameni la coadă. Și încă un avantaj - toți cei din diaspora vor vota pe liste suplimenatre, astfel încât nu contează dacă secția la care se prezintă este alta decât cea de care aparțin potrivit adresei din buletin.

Radu Mihail, senator USR: „Cel mai mare regret îl avem că nu au fost inclusă o prevedere esențială pentru votul în diaspora. Două zile sunt necesare în diaspora în condițiile pandemiei."

Reprezentanții AEP nu au susținut propunerea USR privind organizarea votului în două zile, deoarece sunt state în care normele impuse de pandemie nu permit acest lucru. Mai mult, sunt și țări care au interzis organizarea oricărui tip de alegeri, precum Noua Zeelandă.

Zsombor Vajda, vicepreședinte AEP: „Fiecare stat are politica lui de măsuri împotriva aceste pandemii și nu ar fi egal pentru fiecare cetățean."

Inițiativa votată de senatori prevede că se micșorează și numărul de susținători pentru înregistrarea unei candidaturi, iar listele pot fi depuse electronic.

Regulile finale vor fi stabilite în Camera Deputaților, care este for decizional.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO