Alegeri locale 2020. Cu ce acte se poate vota la scrutinul din 27 septembrie

Ultima actualizare: 08-09-2020 10:44
sectie de votare
Pro TV

Biroul Electoral Central a emis o hotărâre privind aplicarea unitară a prevederilor privind exercitarea dreptului la vot la aceste alegeri locale 2020.

 

Ce acte sunt necesare pentru vot?

 

La scrutinul din 27 septembrie (alegeri locale 2020), cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

- cartea de identitate
- cartea electronică de identitate
- cartea de identitate provizorie
- buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic
- paşaportul diplomatic electronic
- paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electroni
- în cazul elevilor din şcolile militare: carnetul de serviciu militar

Pentru a fi folosite la vot, aceste acte trebuie să fie valabile în ziua scrutinului (27 septembrie).

Alegeri locale 2020. Ce se întâmplă dacă avem acte expirate la vot

 

Alegătorul care deţine acte al căror termene de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie - 27 septembrie îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia.

Totodată, la aceste alegeri locale din 2020, cetăţenii Uniunii Europene înscrişi în lista electorală complementară îşi pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Alegătorul european care nu este înscris în lista electorală complementară poate vota în baza documentului ce îi atestă identitatea emis de statul membru al Uniunii Europene al cărui cetăţean este, însoţit de documentul privind adresa în România sau în baza certificatului de înregistrare sau a cărţii de rezidenţă permanentă, fiind înscris în lista electorală suplimentară, precizează BEC.

Alegătorul european care deţine acte expirate - respectiv un certificat de înregistrare sau o carte de rezidenţă permanentă al căror termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie - 27 septembrie, îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile locale 2020 în baza acestora.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO