Andreea Esca, interviu cu Yuval Noah Harari: ”Tehnologiile se vor întoarce împotriva noastră”

Ultima actualizare: 11-05-2019 09:09

Istoricul israelian Yuval Noah Harari este cel mai bine vândut autor din întreaga lume, în acest moment, după succesul extraordinar cu ”Sapiens”, ”Homo deus” și ''21 de lecții pentru secolul 21''.

Yuval Noah Harari s-a întâlnit cu Andreea Esca la București, în cadrul celei mai importante conferințe de business din Europa Centrală și de Est: "Brand Minds".

Andreea Esca: ”Când spun România, care este primul gând al dvs?”

Yuval Noah Harari: ”La ce mă gândesc? Europa de Est. Istoria dificilă din ultimul secol. Două războaie mondiale, Ceauşescu, Revoulţia şi acum intrarea în Uniunea Europeana şi evoluţia.”

Învaţă, adaptează-te şi supravieţuieşte. Sunt cele trei sfaturi pe care Harari, unul dintre cei mai buni scriitori ai lumii le dă omenirii.  ”Omul va încerca să devină asemenea zeilor, învingând moartea şi creând viaţa artificială?, se întreabă Harari. Sau natura umană se va modifica în viitor?

Yuval Noah Harari: ”Cred că tehnologiile pe care le dezvoltăm astăzi, în special cele din zona de biotehnologie şi inteligenţă artificială, indică faptul că în următorul secol, fie ne vom distruge singuri, fie ne vom schimba. Vor fi în continuare fiinţe, entităţi, dar vor fi mult mai diferite de noi decât suntem noi de cimpanzei. Homo sapiens nu este ultimul stadiu din evoluţia vieţii. Viaţa a evoluat de 4 miliarde de ani şi ar fi un pic exagerat să credem că asta este. Noi suntem ultimii.”

Andreea Esca: ”Există ceva care va rămâne la fel pentru totdeauna?”

Yuval Noah Harari: ”Întotdeuna va fi suferinţă în jurul nostru şi mereu va exista o cale de ieşire. Dacă tot vorbim despre suferinţă, ai această teorie că totul este ficţiune?”

Harari, în vârstă de 43 de ani, s-a născut la Haifa, în Israel. A studiat la Universitatea Evreiască din Ierusalim şi şi-a dat doctoratul la Oxford. Este vegan, meditează două ore pe zi şi se desparte de lume des, în călătoriile lui spirituale. Doar aşa, spune Harari, ajunge să se concentreze asupra problemelor reale ale vieţii.

Andreea Esca: ”Ce fel de Homo Sapiens sunt politicienii de azi?”

Yuval Noah Harari: ”Nu cred că există un singur model de politician. Unii sunt buni, alţii sunt răi, unii sunt sinceri, alţii nu. Trebuie să fim capabili să-i distingem pe cei buni de cei răi. Sunt categoric împotriva ideii că toţi politicienii sunt la fel: toţi politicienii sunt corupţi, sunt mincinoşi. Cred că de obicei cei mai corupţi şi mincinoşi politicieni vor ca publicul să creadă asta. Pentru că ei zic că dacă eu sunt corupt, toţi politicienii sunt corupţi şi nu există niciunul mai bun ca mine, iar asta este o greşeală. Cred că sunt politicieni mai buni şi politicieni mai rai. Unii mai sinceri ca alţii şi este important pentru public să nu pice în această capcană, ca toţi politicienii sunt la fel.”

Volumele lui apărute şi la noi, au stârnit dezbateri aprinse după ce Harari a declarat că Dumnezeu, popoare, corporaţii, chiar şi drepturile omului sunt toate o ficţiune. Şi atunci cum ştim ce este real?

Yuval Noah Harari: ”Dacă vrei să ştii dacă o entitate este reală sau este doar o ficţiune, cea mai simplă metodă este să întrebi dacă poate să sufere. Fiinţele umane suferă, animalele suferă, o naţiune, în schimb, nu poate să sufere. Este doar o entitate fictivă pe care noi am creat-o, la fel si o corporaţie, nu poate sa sufere. Chiar dacă intra în faliment, nu poate să sufere. Banii nu au de suferit. Asta este doar o poveste.” 

Acum mai mulţi oameni suferă din cauza obezităţii şi nu a malnutriţiei, molimele nu mai fac ravagii. Şi mai mulţi mor de bătrâneţe decât de boli infecţioase. Însă, suntem din ce în ce mai mulţi şi ce va lua locul razboiuului, foametei, molimelor? Sunt întrebările lui Yuval Noah Harari, care explorează proiectele, visurile şi coşmarurile care ne vor marca viitorul.

Andreea Esca: ”Care este cea mai mare frică a dvs pentru generaţia următoare?”

Yuval Noah Harari:Am multe temeri. Cea mai mare este legată de faptul că tehnologiile dezvoltate acum de oameni se vor întoarce împotriva noastră. Nu ne vor ajuta să evoluam, ci, din contră, vom da înapoi.”

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO