Vijeliile provoacă distrugeri serioase în România. „A fost un vânt puternic, vuia, parcă a fost cutremur”

×
Codul embed a fost copiat

Vijeliile care au făcut prăpăd în mai multe țări din Europa provoacă distrugeri și la noi. Este cod portocaliu de vreme rea în 17 județe din vestul țării și galben în alte 14 din est.

Numai în Maramureș zeci de hectare de culturi agricole au fost distruse de grindină, în timp ce în sudul țării nu scăpăm de caniculă. Pentru sâmbătă sunt anunțate din nou temperaturi record în 7 județe din Lunca Dunării și în Capitală.

Bucățile de grindină căzute în Maramureș au distrus zgomotos caroseriile mașinilor. Iar în satul Boghiș, din Satu Mare, peste 70 de hectare de porumb au fost măcinate de gheață.

Și acoperișul unei ferme de vaci a fost distrus. Din fericire, animalele nu au fost rănite.

La Ardud, vântul a suflat cu până la 90 de kilometri pe oră. Vijelia a luat pe sus acoperișurile mai multor blocuri și a pus la pământ copacii.

Citește și
canicula
Țara care a înregistrat 52 de grade Celsius. În urmă cu doar câteva luni se lupta cu o vreme de -50 de grade
Cât de bogată e Gabriela Firea. Fără a avea pe numele său vreun teren sau casă, ea are această sumă în conturi

Localnic: „În momentul ăla am intrat în casă și nici n-am mai deschis geamul și am auzit numai cum au zburat tablele și le-au dus la 30-40 de metri”.

Pompier voluntar: „Am primit mesaj RO-Alert și nici n-a durat 5 minute și a fost cerul negru și s-a întâmplat necazul ăsta”.

Localnică: „Din cauza furtunilor mari, grinzile s-au stricat, eu am cumparat 500 de țigle. Acum, când văd dezastrul, nu mai am cuvinte”.

După ce vijelia s-a potolit, localnicii au ieșit din case să curețe drumurile.

Pompier voluntar: „A fost o vijelie ce a răsucit tot și din cauza aia s-a întâmplat”.

Ovidiu Duma, primar: „Foarte multe drumuri au fost blocate din cauza arborilor prăbușiți plus alte crengi care au rămas rupte și în pericol de a cădea pe șosele, pe case, pe oameni. A fost un vânt puternic, vuia, parcă a fost cutremur”.

Pentru localnicii din jumătatea de vest a țării primejdia nu a trecut. Meteorologii au emis un nou cod portocaliu de vijelii.

Pe lângă rafale de vânt de 70 sau 100 de km/h, în aceste zone vor cădea și ploi torențiale. Izolat, s-ar putea înregistra cantități de apă de 50 de litri pe metru pătrat.

Vijeliile ar trebui să scadă în intensitate la început de weekend, însă în sudul țării revine arșița. Va fi cod portocaliu în zone din Olt, Giurgiu, Ilfov sau Constanța, unde sunt așteptate 39 de grade la umbră.

Prognoza pe următoarele 4 săptămâni arată că și luna august va fi mai călduroasă decât de obicei, mai ales în sudul și sud-vestul țării.

Între timp, cercetătorii de la NASA, care monitorizeaza cu îngrijorare valul de căldură care a cuprins toată lumea, anunță că iulie ar putea fi cea mai fierbinte lună din istorie, de când se fac măsurători.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
Citește și...
HARTĂ | Cod portocaliu de vreme rea pentru jumătate din țară. Vijelii puternice, grindină și averse, până sâmbătă
HARTĂ | Cod portocaliu de vreme rea pentru jumătate din țară. Vijelii puternice, grindină și averse, până sâmbătă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări de vreme rea pentru mai mult de jumătate de ţară, unde, în următoarele două zile vor fi vijelii puternice, grindină şi averse.  

Țara care a înregistrat 52 de grade Celsius. În urmă cu doar câteva luni se lupta cu o vreme de -50 de grade
Țara care a înregistrat 52 de grade Celsius. În urmă cu doar câteva luni se lupta cu o vreme de -50 de grade

Zilele de foc au devenit deja o obișnuință și în restul Europei. În apropiere de Atena, peste 150 de pompieri, printre ei și zeci de români, fac eforturi să lichideze un incendiu de vegetație.

Recomandări
Putin, mesaj războinic pentru Occident de
Putin, mesaj războinic pentru Occident de "Ziua Victoriei": "Forțele strategice sunt mereu gata de luptă" | VIDEO

Rusia sărbătorește, joi, victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina.

România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Ministrul Economiei: „Geografia este de partea noastră
România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Ministrul Economiei: „Geografia este de partea noastră"

România poate fi un centru logistic pentru reconstrucţia Ucrainei, spune ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea. Aproape 80% din exportul de grâne din țara vecină se face prin România.

"I-am spus lui Bibi!". Biden anunță o reacție dură a SUA în cazul în care Israelul va lansa o ofensivă majoră în Rafah

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore la Rafah, relatează AFP şi Reuters.