Unde va fi încarcerat fugarul Cherecheș la sosirea în România. Va sta cu alte două persoane într-o cameră de 19mp

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat marţi că fugarul Cătălin Cherecheş va fi adus în ţară, pe cale terestră, el urmând să fie încarcerat la sosirea în ţară la Penitenciarul Rahova, pentru 21 de zile, în carantină.

Ea spus că acesta va sta cu alte două persoane, într-o cameră de aproximativ 19 mp, va beneficia de alimentaţie diversificată şi la un punct comercial din incinta unităţii. Penitenciarul în care îşi va ispăşi pedeapsa de 5 ani nu este o informaţie publică la acest moment, a mai spus ministrul.

”Fugarul Cătălin Cherecheş va ajunge foarte curând în România, pentru a executa pedeapsa de 5 ani de zile pentru infracţiuni de corupţie, mai exact infracţiunea de luare de mită”, a anunţat ministrul Justiţiei într-o conferinţă. Alina Gorghiu a precizat că acesta va fi adus în România pe cale terestră, escortat de poliţiştii din Germania şi la graniţă va fi preluat de poliţia română, iar traseul nu este unul public, pentru transferul său în siguranţă.

Ministrul Justiţiei a mai spus că Cherecheş îşi va executa pedeapsa într-un penitenciar cu regim închis, arătând că, pentru a pune în aplicare mandatul European de aducere, ministerul, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a oferit autorităţilor din Germania un set de garanţii cu privire la condiţiile din penitenciare.

”Cu privire la încarcerarea sa, va fi încarcerat, conform angajamentelor şi conform procedurilor, la Penitenciarul Rahova, pentru o perioadă de carantină şi observare de 21 de zile. Secţia în care va fi încarcerat este destinată persoanelor majore condamnate de gen masculin”, a precizat ministrul.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Gorghiu a mai spus că majoritatea persoanelor extrădate din Germania şi-au executat perioada de carantină la Rahova şi ”nu este niciun element de noutate”.

”După perioada de carantină, persoana va fi transferată într-un alt penitenciar, în care îşi va executa pedeapsa. La acest moment, penitenciarul în care va executa pedeapsa nu este o informare publică”, a mai spus Alina Gorghiu, arătând că regula este ca penitenciarul să fie în proximitatea domiciliului persoanei condamnate.

”La Rahova, fugarul Cătălin Cherecheş va fi cazat cu maxim alte două persoane, într-o cameră de aproximativ 19 mp, care include şi mobilierul şi patul, fără spaţiul destinat grupului sanitar. Vorbim despre un penitenciar unde foarte recent au fost inaugurate încă 243 de locuri noi de cazare”, a spus ea, afirmând că nu se pune problema de condiţii precare de cazare.

Fugarului Cherecheş i se va asigura pat individual, aşa cum se întâmplă cu fiecare deţinut, iar camera are mobilier, instalaţii de încălzire, utilităţi sanitare, cu acces la apă potabilă şi apă caldă, a mai spus Alina Gorghiu, precizând că acesta va beneficia de întreaga infrastructură a penitenciarului, alimentaţie diversificată, acces la un punct comercial din incinta unităţii, acces la publicaţii şi la asistenţă medicală.

”Îi vom asigura lui Cătălin Cherecheş toate drepturile prevăzute de lege, pentru că toţi sunt egali în faţa legii”, a mai spus ea.

Alina Gorghiu a declarat că prin colaborarea cu autorităţile germane, în 2022 s-au adus în ţară 221 de persoane din Germania în vederea executării pedepsei iar în 2023 au fost aduşi în România 183 de persoane. ”În 2024, din Germania am adus în România deja 46 de persoane”, a completat ea.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.