Un volum omagial unicat cu poeziile manuscris dedicate lui Ceausescu, scos la licitatie

Nicolae Ceausescu

"Floarea darurilor", un volum omagial unicat de poezii manuscrise dedicate lui Nicolae Ceausescu de 262 de poeti si care include si un portret al dictatorului semnat de Corneliu Baba, va fi scos la licitatie.

Potrivit site-ului casei Artmark, volumul unicat "Floarea darurilor" va fi scos la vanzare in cadrul Licitația Memorabilia - Muzica și Poezie, care va avea loc sambata, 21 septembrie, intre orele 11:30 - 13:00, la Athénée Palace Hilton din București.

Licitația Memorabilia - Muzica și Poezie din 21 septembrie si Licitația Colecției George Macovescu, care va avea loc pe 22 septembrie (intre orele 19:00 - 20:30, la Athénée Palace Hilton, Bucuresti), vor deschide "seria de evenimente marcante pe piața romaneasca de arta in noul sezon", spune Artmark.

Cele doua licitatii, care sunt definite de Artmark drept "un periplu de la Enescu la Iris, de la Eminescu la Dinescu, de la Tonitza la Calția", cuprind peste 250 de loturi de arta plastica și obiecte foarte rare de colecție, majoritatea dintre acestea aparținand scriitorului și omului politic George Macovescu, ministru de Externe in guvernele Ion Gheorghe Maurer și Manea Manescu (1972-1978), dar și președinte al Uniunii Scriitorilor (1978 - 1982).

Conform Artmark, obiectele tranzacționate pe 21 si 22 septembrie sunt obiecte de colecție cu valoare muzeala, etichetate drept "raritați absolute".

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Intre acestea se regaseste si "Floarea darurilor", un volum omagial de poezii manuscrise, editat in exemplar unic de Uniunea Scriitorilor din Romania si oferit cadou lui Nicolae Ceaușescu in 1974, cu prilejul alegerii in funcția de președinte al Republicii Socialiste Romania. Prețul de pornire al licitatiei pentru acest volum este de 29.000 de euro.

Lucrarea a fost realizata de Uniunea Scriitorilor condusa de Zaharia Stancu și daruita dictatorului Nicolae Ceaușescu cu ocazia sarbatoririi zilei de 23 august in 1974. Coperțile sunt din carton imbracat in piele de culoare albastra, pe fiecare fața fiind incastrata o placa din alama atacata cu acid, cromata și patinata. Decorațiunea acestor placi se prezinta sub forma a cate 12 scene in serii de șase, cate una pentru fiecare luna a anului. Secvențele reprezinta momente din viața cetațenilor patriei, sub conducerea Partidului Comunist. In interior, toate filele sunt fabricate din hartie de lux, iar textele omagiale sunt olografe și semnate de autori.

Potrivit Artmark, la chemarea Uniunii au raspuns 262 de poeți, romani, maghiari, germani, evrei, interesant de observat fiind faptul ca in cuprinsul volumului apar atat scriitori de curte, cunoscuți pentru daruirea cu care cultivau cultul personalitații dictatorului, cat și oameni de litere mai puțin angrenați in acest sistem.

"Aceasta este cauza care i-a adunat pe Adrian Paunescu, Platon Pardau, Tiberiu Utan, Veronica Porumbacu, Zaharia Stancu, Victor Tulbure, Ion Cocora, Petre Got, Marin Gafton, Nicolae Dragoș, Grigore Hagiu, Eta Boeriu alaturi de Mircea Dinescu, Ștefan Augustin Doinaș, C.D. Zeletin, Marin Tarangul, Barbu Cioculescu, Marin Sorescu, Nichita Stanescu, Gellu Naum, Gabriela Melinescu, Nora Iuga, Ben Corlaciu, Ion Caraion iar enumerarea ar putea continua. Pana și un scriitor precum Teohar Mihadaș, cu ani grei de inchisoare comunista in biografia sa despre care a publicat dupa 1989 pagini remarcabile, nu a lipsit de la apel", se spune in prezentarea volumului de pe site-ul Artmark.

Documentul reprezinta o "marturie a istoriei compromisului", mai spune Artmark, precizand ca "special și interesant in acest volum este și elementul plastic de excepție": portretul lui Nicolae Ceaușescu pe prima pagina, desenat intr-o tehnica mixta (ceracolor, carbune și sepia) și semnat de pictorul Corneliu Baba, cunoscut pentru dizidențele sale artistice ulterioare.

De asemenea, in introducerea pe care a semnat-o, președintele Uniunii Scriitorilor de la momentul respectiv, Zaharia Stancu, spunea: "Poeții Romaniei socialiste au caligrafiat aceasta carte, cu flacara și cu vibrația inimii lor, drept omagiu ce vi se aduce acum, cand se implinesc trei decenii de la marele act istoric al eliberarii Patriei de sub dominația fascista". Lucrarea a fost editata intr-un singur exemplar, mai spune Artmark.

Pe de alta parte, in cadrul Licitației Memorabilia - Muzica și Poezie vor mai fi scoase la vanzare un volum de Mihai Eminescu, "Poezii", ediție 1889, cu notița biografica de Titu Maiorescu (pret de pornire este 450 de euro), un volum de Emil Cioran, "Silogismele amaraciunii", cu dedicație olografa catre Virgil Ierunca, ediția in franceza, Paris, 1952 (pret de pornire: 350 de euro), un manuscris muzical, muzica și versurile compuse de regina Elisabeta a Romaniei, 3 file, 7 iulie 1880, Sinaia, (pret de pornire: 400 de euro), Memoriul redactat de George Enescu catre conducerea Ateneului Roman, 28 octombrie 1937 (pret de pornire: 300 de euro), o colectie de autografe ale lui George Enescu, Theodor Rogalsky, Mihail Jora, Theodor Fuchs si Stefan Alexandrescu datand din 1946, ce i-a aparținut Marucai Cantacuzino (pret de pornire: 150 de euro), o partitura originala George Enescu, "Simfonia a II-a", manuscris, impreuna cu schita in laviu cu semnaturile olografe ale lui George Enescu si Maruca Cantacuzino (pret de pornire: 2.200 de euro), o scrisoare originala Mihai Eminescu catre un prieten, Botosani, 10 noiembrie 1887 (pret de pornire: 1.800 de euro), si ultima dorinta a Mariei Cantacuzino Enescu, manuscris in plicul original, cu sigiliul familiei Cantacuzino, Tescani, 14 iulie 1946 (pret de pornire: 500 de euro).

De asemenea, va fi scoasa la licitatie si o chitara acustica a lui Doru Borobeica, de la trupa Iris, cu autograful muzicianului, de la sfarșitul anilor '70 (pret de pornire: 800 de euro), dar si o chitara acustica a lui Calin Pop, de la trupa Celelalte Cuvinte, cu autograful muzicianului, folosita in concertele anilor '80 (pret de pornire: 700 de euro).

In aceeasi licitatie vor mai fi scoase la vanzare si doua lucrari realizate de Theodor Pallady - "Portretul lui Mihail Jora", creion si laviu pe hartie, 16 x 14,5 cm (valoare estimativa: 600 - 1.000 de euro) si "Mihail Jora la pian", creion colorat, creion si laviu pe hartie, 20.5 x 13,5 cm (valoare estimativa: 700 - 1.200 de euro) -, dar si un desen de Nichita Stanescu - "Eminescu ultim privit de Stanescu", pix pe hartie, 11.5 x 6 cm (valoare estimativa: 100 - 200 de euro).

Pe de alta parte, in cadrul Licitației Colecției George Macovescu din 22 septembrie vor fi scoase la vanzare tablourile "Vara la Mangalia" de Ion Țuculescu, ulei pe panza, 56,5 x 48,5 cm, semnat stanga jos, cu negru, I. Țuculescu (valoare estimativa: 45.000 - 75.000 de euro), "Mica", de Nicolae Tonitza, ulei pe carton, 39 x 34 cm, semnat stanga sus, cu brun, N. Tonitza (valoare estimativa: 75.000 - 125.000 de euro) si "Natura statica cu vase si papușa" de Alexandru Ciucurencu (valoare estimativa: 12.000 - 18.000 de euro).

In aceeasi licitatie vor mai fi scoase la vanzare si "Floarea si animalul" de Ștefan Calția, un ulei pe panza (valoare estimativa: 1.000 - 2.000 de euro), "Fata Morgana" de Sabin Balasa, ulei pe panza 6.000 - 9.000 de euro), "Peisaj din Balcic" de Iosif Iser (5.000 - 8.500 de euro), "Acvarium" de Vasile Grigore (6.000 - 9.000 de euro), dar si o tabachera barbateasca din aur, oferita cadou de catre Josip Broz Tito, in cutia originala, cca. 1965, insoțita de cartea de vizita a lui Josip Broz Tito (pret de pornire: 3.000 de euro).

Loturile din aceste expozitii pot fi vizitate la Palatul Cesianu-Racovița din Bucuresti, pana pe 15 septembrie, și la Athénée Palace Hilton, incepand din 16 septembrie si pana pe 21 septembrie.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Un fotbalist a dat în judecată Pfizer-Biontech, acuzând efecte adverse ale vaccinului anticovid: „durerea este intensă
Un fotbalist a dat în judecată Pfizer-Biontech, acuzând efecte adverse ale vaccinului anticovid: „durerea este intensă"

Un fotbalist a dat în judecată Pfizer-Biontech, acuzând producătorii că vaccinul anticovid i-a provocat efecte adverse grave care l-au forțat să-și încheie cariera sportivă. Sunt „bănuieli” exprimate de specialiști în medicină internă.

Indivizi din Ilfov, prinși în flagrant când vindeau droguri. Ce a urmat
Indivizi din Ilfov, prinși în flagrant când vindeau droguri. Ce a urmat

Doi indivizi din Ilfov - prinși în flagrant timp ce vindeau droguri - au fost arestați pentru 30 de zile.

Scene memorabile la bordul unui avion. Pilotul și-a cerut iubita în căsătorie, chiar în fața pasagerilor
Scene memorabile la bordul unui avion. Pilotul și-a cerut iubita în căsătorie, chiar în fața pasagerilor

Pasagerii unei aeronave poloneze au asistat la o scenă demnă de o comedie romantică. Pilotul a ieșit din cabina lui, s-a așezat în genunchi și a cerut-o de soție pe partenera sa, însoțitoare de bord.

 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.