Fenomen unic, în România: un râu a ieșit din matcă din cauza gunoaielor. "Nu am văzut așa ceva niciodată"

Ultima actualizare: 16-06-2020 19:49

În aceste zile, vedem din păcate cum în România, ploile nu înseamnă neapărat belșug. Precipitațiile abundente au purtat în albiile râurilor tone de gunoaie, aruncate la întâmplare de oameni.

Oltețul aproape s-a blocat, din cauza mizeriei. La fel de dezolant este și la vărsarea Cernei în Dunăre.

Acolo, comisarii Gărzii de Mediu au surprins un localnic care împingea cu buldozerul gunoaie, în albia râului.

Localnicul se apără și spune că altcineva ar fi aruncat gunoaiele pe terenul său. El doar ar fi vrut să curețe locul.

Gheorghe Schintee, persoana amendată: Nu în Dunăre am aruncat efectiv. A crescut nivelul apei, că au fost inundațiile astea puțin și apa a intrat pe terenul vecinului și spre vecinul s-a pus aia, dar se consideră că e pe malul bălții.”

Bărbatul a primit o amendă de 6.000 de lei de la Garda de Mediu și una de 25.000 de lei de la Apele Române.

”Nu am văzut niciodată așa ceva!”

 

Angajații acestei instituții susțin că vor interveni în zilele următoare, după ce ploile se vor opri, pentru a curăța albiile râurilor.

Localnic: ”E mizerie că așa vine tot timpul de la Herculane, de la groapa de gunoi. N-ai ce să mai zici, ce e aici, de fiecare dată aceiași problemă, nu se ia nicio măsură.”

Localnic: ”Este ceva neplăcut, dar treaba este că de acolo pleacă, din munte. Niciodată, eu am vreo 25 de ani de când sunt aici, nu am văzut așa ceva, niciodată.”

Cosmina Neamțu, director Apele Române Mehedinți:Statul român va plăti tot ce înseamnă acel plastic pe care noi trebuie să îl depozităm corespunzător.”

Râul care a ieșit din matcă din cauza gunoaielor


La fel de rău stau lucrurile și la Balș, în județul Olt. Râul Olteț a ieșit din matcă din cauza gunoaielor, iar autoritățile au intervenit de urgență pentru ca localitatea să nu se inunde.

Bărbat: "Și oamenii sunt de vină. Nu vedeți ce este aici, e nebunie, ca anul acesta nu a fost niciodată"

Mădălin Teodosescu, primar Balș: "Cu ajutorul oamenilor de la salubritate din Balș ,de la ajutorul social, o să cerem și de la Garda de Mediu să ne ajute într un fel sau altul să eliminăm toate mizerile de pe râul Olteț."

Lidia Radu, comisar Garda de Mediu Olt: "Deșeurile sunt în general în toate localitățile depozitate necorespunzător, dar noi facem acțiuni periodice de verificare a UAT-urilor ca să ia măsuri de salubrizare a cursurilor de apă."

Deșeuri de construcții, aruncate pe marginea unui pârâu

 

În Măgura, județul Dâmbovița, un tânăr i-a prins în flagrant pe mai mulți bărbați în timp ce aruncau deșeuri din construcții pe marginea unui pârâu.

”Prinși în flagrant, primăria le interzice să mai vină cu tractorul și uite ei ce fac! Bravo, domnilor! Foarte bine! Uitați-vă în ce hal e malul asta, aici! Ia, priviti, domnilor! Veniți și aruncați gunoaie, aici, la mine! Uitați cum aruncă gunoaie!”

Martorul a reușit să îi convingă pe indivizi să încarce înapoi deșeurile în remorca tractorului cu care veniseră.

Isprava lor a ajuns în atenția comisarilor de la Garda de Mediu Dâmbovița. Aceștia i-au identificat și i-au amendat cu 5.000 de lei.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO