Un militar roman, ranit anul trecut in Afganistan, a murit la spital

Ultima actualizare: 24-05-2012 11:21

Un militar roman, care a fost ranit grav anul trecut in Afganistan, a murit, miercuri dimineata, la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central din Bucuresti.

 

Conform MAPN, plutonierul Ion-Lucian Leustean, ranit grav anul trecut in Afganistan, a decedat la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central (SUUMC) din Bucuresti. Subofiterul era internat in coma la sectia de terapie intensiva si, in pofida eforturilor indelungate ale medicilor, viata sa nu a mai putut fi salvata.

Militarul, in varsta de 25 de ani, era necasatorit si se afla in serviciul militar din anul 2009. Ion-Lucian Leustean, care era incadrat in Batalionul 2 Manevra, a fost ranit grav in 7 septembrie 2011, in urma deflagratiei unui dispozitiv exploziv improvizat, in timp ce executa cercetarea terestra a unui obiectiv in provincia Zabul.

Militarului i s-a acordat pe loc primul-ajutor, dupa care a fost transportat de urgenta cu un elicopter de evacuare medicala la spitalul militar din Baza Lagman, pentru interventii chirurgicale.
in 8 septembrie, militarul roman a fost evacuat in Germania, la Spitalul militar american din Landstuhl, pentru tratament de specialitate. Ulterior, la 30 octombrie, a fost transferat in Romania, la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central, in stare vegetativa, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme interne si cranio-cerebrale.

Pe parcursul intregii perioade de internare, Ion-Lucian Leustean a beneficiat, in cadrul sectiei de terapie intensiva, de monitorizare permanenta si de tratament complex, insa in pofida eforturilor medicilor evolutia clinica a pacientului nu a inregistrat ameliorari, iar in ultimele zece zile s-a constatat o deteriorare progresiva neresponsiva la tratament etiologic specific, militarul decedand in urma unui stop cardio-respirator, mai mentioneaza sursa citata.

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, l-a avansat la gradul de sublocotenent post-mortem pe plutonierul Ion-Lucian Leustean. De asemenea, ministrul Apararii va inainta presedintelui propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Ion-Lucian Leustean cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

Potrivit MApN, miercuri, la ora 15.00, in toate unitatile militare din tara si in cele dislocate in afara teritoriului national vor fi organizate ceremonii militare si religioase pentru Ion-Lucian Leustean.

Vineri, un alt militar roman a fost grav ranit in Afganistan, in urma deflagratiei unui dispozitiv exploziv improvizat, in prezent el fiind la Spitalul Militar din baza Lagman, unde medicii incearca sa ii salveze viata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO