Transparența e bună doar dacă e de bine. Kremlinul nu mai publică unele statistici cheie pentru că indică dezastrul economic
Lista informațiilor cheie legate de economia rusească făcute publice de către Kremlin scade pe zi ce trece.
Autoritățile din Federația Rusă nu au mai publicat informații legate de producția și de exportul de petrol din data de 8 aprilie. Recent, banca centrală a Federației a eliminat din raportul lunar statistici cheie legate de sistemul bancar local, notează Moscow Times, publicație care se declară "independentă" și are sediul actual la Amsterdam.
Mai mult, cursul rublei față de valutele forte - dolarul american, euro și lira sterlină este anunțat, pur și simplu, de banca centrală a Federației Ruse, în condițiile în care el nu este lăsat "liber", pentru a fi estimat de către investitori.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Datele legate de producția și exportul de petrol, foarte importante pentru a putea analiza și estima dinamica economiei locale, ar fi trebuit publicate pe 2 aprilie, cu cifrele înregistrate în luna martie. La acea dată departamentul de resort a anunțat că statisticile nu au fost publicate din cauza unei defecțiuni tehnice. Ulterior a anunțat doar că nu va mai furniza acele date, fără a preciza vreun motiv.
Cele mai recente date legate doar de producția de petrol au fost publicate pe 3 aprilie, susține sursa citată. Astfel, în martie producția totală de petrol a Federației Ruse a scăzut cu circa 450.000 de barili pe zi, până la 10,56 milioane de barili/zi, nivel minim pentru ultimul an. Conform unor estimări Argus, citate de Moscow Times, datele aferente lunii martie ar putea indica o scădere de 800.000 de barili/zi pentru luna aprilie. Agenția Internațională a Energiei are estimări și mai dure: producția totală ar urma să scadă până la un nivel de 3 milioane de barili/zi, nivel similar cu cel din 2004.
Anul acesta Federația Rusă ar urma să intre într-o recesiune severă de 11,5% din PIB, conform celei mai recente estimări a Băncii Mondiale. De partea cealaltă, Ucraina, țară invadată de Rusia, ar urma să aibă parte de o înjumătățire a PIB, date fiind distrugerile enorme provocate de armata rusă precum și de exodul de forță de muncă din calea armatei Federației.