Tot mai mulți români care au gospodării au devenit crescători de animale, din cauza creșterii prețurilor la alimente
Scumpirile din ultimele luni i-au transformat pe tot mai mulți români care au gospodării în crescători de animale.
Ca să dea mai puțini bani pe mâncare, ei caută, astfel, să obțină mai ieftin carnea, laptele sau ouăle pentru consumul propriu. În prezent, peste 700 de mii de persoane sunt înregistrate ca mici crescători, în toată țara. Cu mâncarea procurată direct din curte, oamenii spun că fac economii de cel puțin câteva sute de lei în fiecare lună.
În comună ieșeana Erbiceni, Adrian și cei cinci frați ai s[i își trăiesc copilăria printre animale domestice, zece găini și o vacă. La începutul anului, părinţii, ambii zilieri, au mai cumpărat un cal și o căpriță, speriaţi de scumpirile la alimente.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Daniela Butnaru, mic crescător de animale: „Au crescut, la lactate, foarte mult prețurile, dar acum îl avem pe al nostru, nu trebuie să mai cumpărăm”.
Reporter: „Cu toate animalele pe care le aveţi în curte, tot ce luaţi de la ele, de la ouă, lapte, carne, vă asigura masa familiei zilnic?”
Daniela Butnaru: „Da, da, le asiguraă. Una e când ai tu și una e când le cumperi din magazin”.
În altă gospodărie, Mihai, consilier la primărie, crește un porc și 15 găini pentru ouă și pui. Înainte de explozia prețurilor nu avea atât de multe păsări.
Investiția este mică, spune Mihai.
Mihai Pastravanu, mic crescător de animale: „În magazin, e foarte scump. O găina face un ou pe zi, sunt și care fac două, dar luam la două zile 10-12 ouă. E mai bună și mai ieftină mâncarea crescută de noi, produsele noastre”.
Şi mulţi orăşeni care locuiesc la curte şi-au cumpărat păsări şi animale pentru consumul propriu, uneori spre nemulțumirea vecinilor.
Gabriel Ciobanu, director al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași: „Nu numai la sat este această tradiție, chiar și în oraș avem și reclamații de la diferiți cetățeni care spun că vecinul crește 20 de găini, crește porc”.
Câte animale sunt în gospodăriile românești, în total
Număr de animale în gospodării, la nivel național (ianuarie - aprilie 2022):
Bovine - 1.376.694
Suine (porci) - 1.368.025
Caprine - 1.395.323
Ovine - 9.976.124
Bubaline (bivoli) - 21.799
Sursă: ANSVSA
La nivel național, cei peste 700.000 de români înregistrați au aproape 1,4 milioane de vaci şi cam tot atâţia porci şi capre. Cele mai multe animale înregistrate în gospodării sunt oile, aproape zece milioane. În țară mai sunt și peste 20.000 de bivoli.
Principala explicație pentru numărul tot mai mare de animale din gospodării este scăderea puterii de cumpărare.
Ciprian Iftimoaiei, sociolog: „Inflația pe luna martie 2022, comparativ cu luna similară a anului trecut, a depășit 10 la sută și avem creșteri semnificative la bunuri alimentare, dacă ne uităm la carne, carnea de oaie, de vită, pește. De aceea, oamenii se orientează la producția în gospodăria proprie, e mai ieftină”.
O văcuţă poate fi cumpărată, în medie, cu 3.000 de lei, un porc poate fi 450 de lei, iar o oaie sau o căpriţă, 200 de lei.